Kulturfonden och Konstsamfundet satsar 400 000 euro i "Kultur under tiden"

Sören Lillkung, vd för Svenska kulturfonden. Bild: Cata Portin/HBL-arkivbild

Svenska kulturfonden och Föreningen Konstsamfundet berättade förra veckan att man lanserar en ny bidragsform "Kultur under tiden" för konstutövare och kulturarbetare som drabbas hårt ekonomiskt av coronakrisen. Nu har noggrannare riktlinjer dragits upp för det nya bidraget. Bägge riktar 200 000 euro till den nya bidragsformen "Kultur under tiden", alltså sammanlagt 400 000 euro.

Ansökan för "Kultur under tiden" är öppen mellan den 24 mars och 15 april 2020 i Kulturfondens ansökningssystem, där man även hittar noggrannare uppgifter om vem som kan söka och hur mycket. Besluten kommer inom april månad och bidragen måste användas före utgången av augusti.

– Trots krissituationen och den tajta tidtabell är vi måna om att ställa krav på kvaliteten på de projekt som vi beviljar bidrag till. Därför har vi engagerat utomstående sakkunniga också i bedömningen av de här projekten, säger Kulturfondens vd Sören Lillkung i ett pressmeddelande.

Kulturfonden riktar även 100 000 euro till ett krispaket i samarbete med Undervisnings- och kulturministeriet, Suomen Kulttuurirahasto och några andra stora finländska fonder. Krispaketets totala belopp uppgår till 1,5 miljoner euro.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning