Kulturfonden och Konstsamfundet satsar 1,5 miljoner på film

Bild: Patrick Daxenbichler/Mostphotos

Svenska kulturfonden och Konstsamfundet inleder ett samarbete kring sina bidrag för manusarbete, projektutveckling och produktionsstöd för film och media. Totalt ska 1,5 miljoner euro delas ut.

Från och med februari koordinerar Svenska kulturfonden och Föreningen Konstsamfundet både utdelningen och behandlingen av ansökningar inom film och media.

Det framgår av ett pressmeddelande som skickades ut på måndagen

– Vi stöder också i fortsättningen produktioner som har bra innehåll och är relevanta för det svenska i Finland. Nu förenklar vi processerna särskilt för våra sökande, men också för våra egna beslut, säger Kulturfondens vd Sören Lillkung.

Både Kulturfonden och Konstsamfundet har tidigare beviljat produktionsbidrag till film och media. Under de senaste åren har Kulturfonden satsat cirka en miljon euro per år till finlandssvenska långfilms-, tv- och andra medieproduktioner.

Den satsningen fortsätter nu i samarbete med Konstsamfundet. Samarbetet innebär att alla ansökningar om bidrag för manusarbete, projektutveckling och produktionsstöd behandlas gemensamt. De sökande lämnar in sin ansökan via Konstsamfundets ansökningssystem och kan sedan beviljas bidrag från både Konstsamfundet och Kulturfonden. Ansökningstiden är i februari och september.

En extern sakkunniggrupp bedömer varje ansökan tillsammans med tjänstemän från både Kulturfonden och Konstsamfundet. Konstsamfundets styrelse beslutar sedan om utdelningen två gånger per år.

– Genom att samla krafterna får vi både en proffsigare beredning och en plattform för att utveckla film på svenska i Finland, säger Konstsamfundets vd Stefan Björkman i pressmeddelandet.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning