Kulturfonden delar ut svenska dagen-pris

Så här kan en svenska dagen-kaka se ut. Ett bageri i Österbotten bakade den i fjol. Bild: HBL-arkiv

Tre personer får i dag Svenska kulturfondens svenska dagen-pris.

Varje år belönar Svenska kulturfonden genom sina regionala fonder ett antal personer för deras insatser för kultur och utbildning på svenska inom sin region.

Priserna på 5 000 euro överräcks i dag i samband med Folktingets svenska dagen-fester i de olika regionerna.

Nylands svenska kulturfond ger sitt pris till musikern Johanna Almark-Mannila.

Johanna Almark-Mannila har ett eget musikaliskt uttryck där hon fördomsfritt förenar olika musikgenrer – allt från barock till folk- och världsmusik.

Vid sidan av sin egen sångkarriär arbetar Johanna för att sprida musikglädje på svenska i Finland. Hon har varit dirigent för flera musikaler på våra nationella scener, lett många körer och arbetat som lärare vid Martin Wegelius-institutet. Johanna sjunger, spelar violin, komponerar, dirigerar och delar med sig av sin musik vid interaktiva konserter där proffs och amatörer möts i aktiv samverkan med publiken.

Hon har grundat Kören på Logen för att återuppliva den finlandssvenska sångtraditionen i Esbo. Hon har också tagit initiativet till stråkorkestern JAM Ensemble, där ungdomar och vuxna, amatörer och proffs, spelar barock och spelmansmusik med samma schvung.

Med sin breda musikaliska begåvning och sin positiva energi är Johanna Almark-Mannila en tillgång för det nyländska musiklivet.

Åbolands svenska kulturfond ger priset till författaren och litteraturvetaren Mia Franck.

Mia Franck är aktiv inom kreativt skrivande. Hon leder kurser, undervisar inom författarutbildningen Litterärt skapande och har nyss varit med om att grunda en ny författarutbildning.

Franck besöker flitigt skolor och håller skrivövningar med barn- och unga. Hon driver Den fantastiska podden med fantasyförfattare från Sverige och är aktiv i barn- och ungdomsförfattarnas intresseförening Fibul.

Hon är en litteraturens mångsysslare som vid sidan av sitt eget skapande gjort stora insatser för det litterära livet både i och utanför Åboland.

Österbottens svenska kulturfond ger sitt svenska dagen-pris till komikern Alfred Backa.

"Människa, komiker och allmän skojare." Så beskriver Alfred Backa sig själv på Facebook.

Humorprofilen Alfred Backas varumärke är politisk satir och samhällskommenterande humor. Han är en österbottnisk förvaltare av arvet efter Hasse & Tage. Med sin bok Finland hundranånting 1917-2017 – en frisk fläkt under jubileumsåret – erövrar han också den litterära scenen.

I sin rakbladsvassa satir förenar Alfred högsvenskan med det dialektala då han dissekerar dagens samhälle.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning