Kulturfonden belönar eldsjälar på svenska dagen

Kim Wahlroos premieras i Nyland. Arkivbild. Bild: Kristoffer Åberg

På svenska dagen premierar Svenska kulturfonden personer som har gjort insatser för kultur och utbildning på svenska i sin region. I år går priset i Nyland till chefredaktör Kim Wahlroos, i Åboland till dansaren och pedagogen Karin Eklund och i Österbotten till bibliotekschef Carola Bäckström.

Tre personer i de tre finlandssvenska regionerna belönas av Svenska kulturfondens regionala fonder med ett pris på 5 000 euro var i samband med svenskadagen-fester runtom i Svenskfinland på onsdag.

Nylands svenska kulturfond ger sitt pris till tidigare chefredaktören Kim Wahlroos från Lovisa. Wahlroos grundade tidningen Nya Östis våren 2015 och var tidningens chefredaktör fram till augusti 2019. Med Nya Östis har Wahlroos skapat en viktig arena för medborgaraktiviteter och närdemokrati i Östnyland, skriver Svenska kulturfonden i ett pressmeddelande.

Åbolands svenska kulturfond ger sitt pris till dansaren och pedagogen Karin Eklund från Åbo. Eklund har med sin entusiasm bidragit till ett uppsving för dansen i Åbo och Åboland, skriver Svenska kulturfonden.

Dansarna får dela dans, glädje och samhörighet på svenska. Lektionerna och showerna har fungerat som ett ypperligt språkbad för många olika språkgrupper.

Österbottens svenska kulturfond belönar bibliotekschef Carola Bäckström från Korsnäs.

Bäckström har under många år enträget och utan att framhäva sig själv arbetat för ett rikt litterärt och konstnärligt liv i Korsnäs kommun, skriver Svenska kulturfonden.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning