Kulturfonden belönar eldsjälar på Svenska dagen

Föreningen Svenska.fi, Airi Forssell och författaren Anita Wikman belönas med Svenska dagen-pris för insatser för kultur och utbildning. Prisen på 5 000 euro överräcks i samband med Svenska dagen-festligheter i Nyland, Åboland och Österbotten.

I Nyland går priset till Svenska.fi, en förening för och av dem som väljer att integrera sig på svenska i Finland. Föreningen ses som en viktig kontaktlänk mellan invandrare, myndigheter och organisationer. Enligt Kulturfonden gör föreningen en värdefull insats i offentliga debatter och i bevakningen av invandrarnas intressen.

Airi Forssell får Svenska dagen-priset i Åboland. Hon är kvinnan bakom många populära kulturvandringar i Åbo. Enligt Kulturfonden har Forssell särskilt lyft fram bortglömda kvinnoöden, men också belyst historiskt och litteraturhistoriskt intressanta personligheter i Åbo.

I Österbotten belönas i sin tur författaren Anita Wikman. "Wikmans poesi går, ständigt aktuell, över årtionden som en föregångare i att beskriva flickors och kvinnors erfarenheter", lyder motiveringen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning