Kulturarbetare kräver stöd och ändrade restriktioner

Thomas Enroth är en av initiativtagarna till uppropet. Bild: Arkivbild/Kristoffer Åberg

I ett öppet brev till regionförvaltningsverket, Social- och hälsovårdsministeriet och kulturminister Annika Saarikko kräver undertecknarna av ett upprop samma regler för kulturevenemang som för resten av samhället under coronakrisen.

Uppropet betonar att konsten behövs för att vi ska orka ta oss igenom krisen. Men enligt uppropet var kulturutövarnas andel av vårens coronastöd betydligt mindre än de 3,5 procent som kulturfältet utgör av Finlands bnp.

Uppropet kräver samma regler som för det övriga samhället under coronakrisen. "Att se fyllda restauranger, nattklubbar, flyg och köpcentra och samtidigt, på grund av smittorisken, tvingas bära ut varannan stol från små teatrar och lokaler eller bara kunna sälja hälften av biljetterna sticker i ögonen. Ska vår bransch ha helt andra regler? Var finns rättvisan och logiken?", skriver initiativtagarna, musikerna Thomas Enroth och Therese Karlsson, i det öppna brevet.

Rent konkret kräver undertecknarna akut ekonomiskt stöd till konstnärer och artister för att de ska klara sina levnadskostnader. Dessutom efterlyses smidigare karantänsregler för branschen så att det blir lättare både för inhemska kulturarbetare att resa för att jobba utomlands, och för utländska artister att resa hit för att uppträda.

Uppropet riktar även kritik mot den förvirring och de avbokningar som myndigheternas slarv med den borttappade nollan i sina rekommendationer för publikmängd på offentliga tillställningar förorsakade.

Kritiseras gör också den okunskap som undertecknarna upplever finns på beslutsfattarhåll om den framförhållning som krävs för arrangörer och producenter av kulturevenemang och föreställningar.

Uppropet startades i torsdags och på lördagen hade 2 500 personer undertecknat det. Bland undertecknarna finns namn som Anna-Maria Helsing, Charles Plogman, Riko Eklundh, Thomas Lundin och Mikko Leppilampi.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning