Kultfavoriter till Helsingfors

Genrefestival. Thriller – en grym film med Christina Lindberg. Bild: Filmikamari

Night Visions, Nordens största genrefilmfestival, startar i morgon, onsdag. Och det med ett program som består av ett fyrtiotal alster, som brukligt på axeln skräck, fantasy, science fiction och action.

Som öppningsfilm fungerar Guillermo del Toros The Shape of Water som de facto kammade hem segern i Venedig. Andra utropstecken är Wind River av Hell or High Water-författaren Taylor Sheridan och James Francos The Disaster Artist som kretsar kring inspelningen av kultfavoriten The Room.

Aptitretande är också gästlistan. Vägarna förbi Helsingfors har exempelvis Mark L. Lester, regissören bakom oslipade diamanter som Commando, The Class of 1984 och Roller Boogie. På plats finns även Christina Lindberg, den blågula exploitation-filmens okrönta drottning.

Följaktligen blir det finländsk biopremiär för Bo Arne Widenius ohämmat våldsamma Thriller – en grym film (1973). Lindberg gör den sexuellt utnyttjade bondtösen som en vacker dag får nog och hämnas så det står härliga till.

Därtill visas Jan Halldoffs Rötmånad (1970), en "svart komedi" som kretsar kring en bordell i svenska skärgården. Mera makabert än roligt har det sagts. Om möjligt ännu intressantare är den pinfärska helaftonsdokumentären som begåvats med titeln Christina Lindberg: The Original Eyepatch Wearing Butt Kicking Movie Babe.

Vad beträffar det digra nordiska utbudet lyfter man gärna fram Óskar Thór Axelssons I Remember You, ett förstummande fint och finstämt drama om försvunna barn som pockar på uppmärksamhet. Och som vanligt när det gäller isländsk film spelar den karga naturen en central roll.

Night Visions Maximum Halloween 3017, på Kinopalatsi den 22–26 november.

Krister Uggeldahl

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning