Kulmuni i sitt tal: Det har varit ett svårt år

Centerns ordförande Katri Kulmuni. Sent på lördag eftermiddag torde ordförandevalet klarna - om hon får fortsätta eller inte. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Den politiska debatten på Centerns kongress inleddes med flera inlägg om att lyssna och sluta gnabba: "Tiden för självömkan är förbi".

– Vikten av att debattera och lyssna är det viktigaste i en folkrörelse, säger Centerns ordförande Katri Kulmuni.

Hon medger att det varit ett svårt år, men tillägger också att hon är stolt över Centern insats. Bland annat nämner hon de tio knäckfrågor som Centern hade för regeringsmedverkan.

– En svår fråga för vänstern var vårt krav att inte skärpa företagens beskattning och inte grumla industrins utsikter. Vår linje har hållit.

Kulmuni säger också att Centern inte ska vara rädd att ta upp regionalpolitik av oro för att tappa röster i städerna. Enligt Kulmuni har regionalpolitiken hållits på agendan också före Centerns valsegrar.

Vikten av att lyssna och upprätthålla den interna debatten kan ändå ha fallerat, och det gäller även partitoppen, signalerar hon.

– Jag hoppas jag inte sårar någon då jag efter att ha rest runt på fältet gör den analysen, att bristen på nämnda egenskaper är en central orsak till Centerns nuvarande väljarstöd och den allmänna bilden av vårt parti, säger Kulmuni.

Hon målar en bild av polarisering både lokalt och i den globala stormaktspolitiken.

– Om vi vill förbättra gemenskapen i Finland och globalt, måste vi först lyckas i det egna partiet. Vi ska vara en folkrörelse där vi accepterar meningsskiljaktigheter och där man kan påverka. I den avsikten har vi förberett vårt program.

Riksdagsgruppens ordförande Antti Kurvinen fortsatte den politiska debatten med att slå fast att "tiden för självömkan är förbi".

– Centern är mer än att vara eller inte vara i regeringen, mer än vem som är ordförande, säger Kurvinen, och efterlyser en gemensam krisanda i hela samhället, bland annat mellan arbetsgivare och löntagare.

– Finland tar nu stryk. Det är 80 år sedan den så kallade januariförlovningen – i kristider skakade arbetsgivarna och fackrörelsen hand. Vår industri behöver nu samma anda som under januariförlovningen, säger Kurvinen om beslutet 1940 då arbetsmarknadsparterna erkände varandra som förhandlingsparter och satte sig vid samma bord.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning