Första Elitseriesäsongen en fullträff för Kulju

Lotta Kulju säger att hon lärt sig att spela hårdare i försvaret och att hon blivit mer mångsidig i anfallet. Bild: Karl Vilhjálmsson

Lotta Kulju fick ett större ansvar och mer speltid än hon räknat med då hon flyttade till IF Hellton i Elitserien. Och trots att lagets säsong slutade med degradering till Damallsvenskan är 21-åringen nöjd med sin säsong och ser fram emot att fortsätta i Karlstad åtminstone en säsong till.

Då Lotta Kulju lämnade HIFK och Finland för spel i IF Hellton i Elitserien i Sverige fanns det de som höjde på ögonbrynen och undrade om inte steget var lite för stort. Att gå från den inhemska ligan till högsta serien i Sverige är inget litet kliv – det visste den då 20-åriga Kulju också själv.

– Det är ett mycket stort kliv och jag tänkte att jag nog i värsta fall kan hamna sitta på bänken en del, säger Kulju.

Men hennes första säsong i Hellton från Karlstad blev en succé och den före detta HIFK- och Akillesspelaren visade snabbt att hon klarar av att spela på rätt nivå.

– Jag visste att det skulle vara en stor skillnad jämfört med Finland men blev snabbt van vid den nya nivån, säger Kulju.

– Tempot och tuffheten i spelet är på en helt annan nivå än jag var van vid i Finland.

Då man i Finland är rätt snälla med varandra på planen och inte smäller på för fullt i varje läge ens i matcherna fick Kulju snabbt se att samma sak inte gäller i Elitserien.

– I Sverige är man inte kompisar på planen. Då man i Finland ibland är lite rädda att ta i hårt på träning smäller man på för fullt i Sverige.

Kulju säger att man inte kan tänka på att vara "snällare" mot spelare som är kompisar då man tränar. Det gäller att ge och ta smällar oberoende av vem man ställs mot på träning.

– Man hjälper ju inte en kompis eller lagkamrat om man låter bli att smälla på, säger hon.

För att kunna spela tufft, hårt och aggressivt i matcherna måste man också kunna göra det på träning. Det är en insikt Kulju gjort och något hon också vill se att förändras i Finland och i det blåvita landslaget.

– Vi borde bli bättre på att komma upp till matchnivå på träningarna, säger hon bestämt.

Under sin första säsong i Sverige fick hon gott om ansvar på niometer där hon både spelade i mitten och till vänster. Och trots att lagets säsong slutade i en stor besvikelse då man åkte ur Elitserien är Kulju nöjd med sin egen insats.

– Jag har utvecklats som spelare och lärt mig mycket om den snabbare handbollen. Jag har blivit mångsidigare i anfallet och litar mera på mig själv, säger hon.

– Jag väljer inte längre alltid den enklaste lösningen framåt.

Men det är inte bara offensivt som Kulju hittat nya dimensioner i sitt spel. Också spelet bakåt har blivit starkare under säsongen i Karlstad.

– Som helhet är jag nöjd med året då jag gjort fina framsteg. Jag stannar i Hellton åtminstone en säsong till, säger hon.

Det betyder att hon kommer att spela i Damallsvenskan kommande säsong. Och att flytta ett pinnhål neråt i seriesystemet är inte en negativ sak.

– En del äldre spelare försvann från laget efter den här säsongen och jag kan få en större roll i laget nästa säsong. Det är något jag ser fram emot, säger Kulju.

Hon säger att hon ser fram emot att spela i Allsvenskan och att få vara med och bygga upp ett nytt lag som siktar tillbaka mot Elitserien de kommande säsongerna.

Vill spela tufft i kvalet

Men innan hon tar sikte på Karlstad, Hellton, nästa säsong och Allsvenskan står ett par matcher med landslaget på programmet. Och enligt Kulju är det inte frågan om vilka matcher som helst.

– Det känns som att det här är de viktigaste matcherna i mitt liv, säger hon med ett brett leende.

Finland möter Grekland och Färöarna i helgen i EM-förkvalet och segraren i gruppen avancerar till det egentliga kvalet som inleds i höst.

– Jag vet inte när jag senast varit så nervös och taggad inför någon match. Det ska bli väldigt roligt att få spela de här matcherna.

För Kulju finns det en extra krydda i förkvalet då avancemang skulle betyda att Finland ställs mot Sverige i följande kvalfas.

– Det skulle vara ortroligt fint, säger hon.

Men samtidigt som Sverige finns i tankarna vet Kulju att all fokus måste ligga i matcherna mot Grekland och Färöarna.

– Vi måste spela starkt både framåt och bakåt och komma upp till en bra nivå. Och så måste vi våga smälla på ordentligt i försvaret, säger hon.

Den sista saken tänker hon föregå med gott exempel och visa vad hon lärt sig under säsongen borta från Finland. Kanske tuffheten kan smitta av sig och hjälpa Finland till seger, avancemang och ett drömmöte med Sverige.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning