Kuivistos superveckoslut: två nationsrekord

Sara Kuivisto. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Finlands bästa medeldistanslöpare är på hugget. Sara Kuivisto följde upp sitt nationsrekord på 800 meter med att på söndagen krossa finska rekordet på 600 meter.

Sara Kuivistos plan var att träna inför inomhus-EM genom att löpa två tuffa starter på två dagar. Resultatet? Två nationsrekord på lika många dagar. På söndagen löpte Kuivisto nytt inomhusrekord på 600 meter i Pajulahti. Dagen innan slog hon nationsrekordet på 800 meter.

Kuivisto var som vanligt överlägsen. Hon löpte i mål på 1.28,65 och hade nästan sju sekunder ner till tvåan Sini Rajaniemi. Kuivisto putsade det gamla finska rekordet med nästan fyra sekunder. Kuivistos utomhusrekord från förra sommaren skrivs 1.29,62. I somras gjorde hon två försök på Mari Järvenpääs nationsrekord på 1.29,41.

– Jag visste att jag kan löpa i närheten av 1.29. Det här var ett riktigt bra lopp, säger Kuivisto i Friidrottsförbundets pressmeddelande.

Borgå Akilles-löparen Kuivisto innehar nu nationsrekordet på tre sträckor: 600, 800 och 1 000 meter (utomhus). Under vintersäsongen har hon löpt fem starter och satt fem personliga rekord. Formen bådar gott med tanke på inomhus-EM i början av mars.

– Det gynnar mig absolut då flera lopp löps i följd. Jag är ganska ihärdig. Nu kändes det mycket bättre än på lördagen. Formen tycks hela tiden bli bättre, säger Kuivisto

I EM siktar Kuivisto enbart på 800 meter. Minimimålet är att ta sig till semifinalskedet.

– Det är kul att åka till EM. Jag känner mig i form och har ingen press då jag inte skapat sådan åt mig. Där får jag löpa med andra, vilket jag väntat på, säger Kuivisto som i hemlandet tvingas sololöpa då hon är så överlägsen.

– Minimimålet är att gå till semifinal. Om jag stannar i heaten är jag besviken.

Kuivistos EM-uppladdning fortsätter nästa veckoslut i FM där hon jagar dubbelguld på 800 och 1 500 meter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Jordnära studier drar fullt hus på Keuda Saaren kartano

Mer läsning