Kuivisto under EM-gränsen – Blomqvist satte nytt rekord

Sara Kuivisto satte årsbästa i världen på 1 500 meter. Arkivbild. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Sara Kuivisto satte årsbästa i världen och klarade EM-gränsen medan Nathalie Blomqvists satte nytt rekord men får fortsätta jaga gränsen på 1 500 m.

1 500 meters loppet i Kvarnbäcken i Helsingfors på söndagen bjöd på bra resultat.

Borgå Akilles-löparen Sara Kuivisto tog som väntat hem segern och var ytterst nära att slå Sandra Erikssons finländska rekord. Kuivistos segertid var 4.11,92 medan Erikssons rekordnotering är 4.11,89.

Kuivisto slog samtidigt Katharina Trosts årebästa resultat i världen. Tyskan löpte i mål på 4.12,02 i Karlsruhe på lördagen.

Kuivistos säsonguppladdning har gått enligt planerna och hon har två treveckors träningsperioder bakom sig i Pajulahti där hon också utnyttjat alpstugan.

Kuivisto siktar på inomhus-EM i Toru i mars. Fokus under inomhussäsongen ligger på 800 meter och på huvudsträckan hade hon redan tidigare klarat EM-kvalgränsen.

– Preliminärt är det tänkt att jag ska löpa 800 meter i EM, säger Kuivisto i friidrottsförbundets pressmeddelande.

IK Falkens Nathalie Blomqvist har visat upp en bra form efter att ha fått förra säsongen spolierad av en hälskada.

20-åringen slutade tvåa i tävlingen efter Kuivisto och noterades för nytt personligt rekord då hon kom i mål på 4.19,16.

EM-gränsen 4.17,00 var för tuff för Blomqvist på söndagen men med tanke på att loppet var hennes första sedan inomhussäsongen för ett år sedan ser läget ljust ut för henne.

– Jag hade inte alls en känsla av att jag visste hur hårt jag kunde löpa. I mål hade jag en känsla av att jag hade kunnat löpa snabbare, säger Blomqvist.

– Jag kanske släppte i väg Sara (Kuivisto) lite väl långt.

Blomqvist förbättrade sitt egen finländska rekord för under 20-åringar och hennes tid är alla tiders åttonde snabbaste i Finland.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning