Kuisma ett steg närmare drömjobbet – ska först leda flicklejonen mot toppen

Mira Kuisma har redan hållit sitt första träningsläger som tränare för flicklandslaget. Bild: Ishockeyförbundet

Lägg namnet Mira Kuisma på minnet. 31-åringen är den starkaste kandidaten att bli den första kvinnan som tränar damlandslaget i hockey. De kommande åren suger hon i sig lärdom som tränare för flicklejonen.

Då nuvarande landslagstränaren Pasi Mustonen i vintras fick frågan vem som blir den första kvinnliga landslagstränaren tvekade han inte på svaret. Mira Kuismas namn var det enda han lyfte fram. Och den nuvarande Kärpät-tränaren ser ut att vara på rätt väg för att en dag ta över Mustonens jobb.

Kuisma har lett Uleåborglaget till två raka mästerskap och för några dagar sedan presenterades hon som ny tränare för flicklandslaget, det vill säga U18-laget.

– Det är en väldigt intressant utmaning för mig och det känns mycket bra att jobba med laget, säger hon.

I vintras såg hon rätt nöjd ut då Mustonen nämnde henne som potentiell efterföljare och sade att det är hennes mål att en dag leda det finländska landslaget.

Att ta över flicklaget är ett naturligt steg på vägen mot damerna. Och det finns en hel del utmaningar för Kuisma på vägen. Medan damlaget skördat medaljer på löpande band, senast OS-brons i vintras, har det varit mer tunnsått med framgångar för U18-laget.

Flicklandslaget har vunnit ett brons på de elva VM-turneringar som spelats. Nio gånger har laget slutat femma och en gång sexa. Nu ska Kuisma försöka lyfta flicklejonen och få laget att bli ett lag som tar sig till semifinal och spelar om medaljer regelbundet.

– Ett av de vanligaste problemen inom finländsk hockey är ju som bekant målskyttet. Det gäller också för det här laget. Vi har tagit upp det under många läger och kommer att göra det också i framtiden, säger hon.

Kuisma vill se att hennes lag spelar en ishockey där mod och tempo är två av ledorden.

– Jag vill att vi ska spela en aktiv, skridskostark och fördomsfri hockey. Jag vill se att flickorna är modiga och håller i pucken, berättar Kuisma.

– Och jag vill se att de också klarar av att vara modiga i de stora matcherna och att de inte blir nervösa då insatserna stiger utan att de också då kan spela som vi talat om.

Kuisma har redan tagit över som tränare och hållit lagets första träningsläger i Vierumäki. Hennes kontrakt sträcker sig över säsongen 2020–21 och har dessutom en option för en förlängning. Hon kommer också att fortsätta som tränare för Kärpät.

Kuisma spelade som målvakt under sin aktiva karriär och var ett bekant ansikte i landslagssammanhang innan hon tvingades lägga av med hockeyn 2011 på grund av skada. Kuisma var med i laget som vann OS-brons i Vancouver 2010.

Flicklejonens huvudmål för säsongen är VM som spelas i Japan 6–13 januari.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03