Kuhmofestivalens chef Vladimir Mendelssohn är död – blev farfarsgestalt för inhemska Meta 4

Vladimir Mendelssohn blev 72 år. Bild: Stefan Bremer/Kuhmo kammarmusik

Tonsättaren och altviolinisten Vladimir Mendelssohn är död. Han avled på fredagen efter ett snabbt sjukdomsförlopp.

Vladimir Mendelssohn föddes 1949 i Rumänien och studerade i Bukarest och Nederländerna. Han spelade som långvarig medlem bland annat i Enescokvartetten baserad i hemstaden Paris.

Mendelssohn, som var släkt med tonsättaren Felix Mendelssohn Bartholdy på fädernet, blev för den finländska publiken framför allt känd som långvarig konstnärlig ledare för kammarmusikfestivalen i Kuhmo. Han besökte festivalen första gången 1983 och efterträdde Seppo Kimanen som konstnärlig ledare 2005. Han höll festivalens fana högt och omtalade ofta Kuhmo som "världens bästa festival".

Mendelssohn nåddes av budet om allvaret i sin sjukdom mitt under årets kammarmusikfestival. Han ville spela in i det sista och spelade i Schuberts Forellkvintett i Kuhmo kyrka den 13 juli i år.

Blev "farfar" för Meta 4

Mendelssohn var mångsidigt bildad och beläst och gick in för att varva klassiker med rariteter på sina konsertprogram. Under sin karriär kom han att hjälpa otaliga musiker i början av sina karriärer, bland annat stråkkvartetten Meta 4, som han under sina första år utnämnde till festivalens huskvartett.

Meta 4:s grundande medlemmar, violinisterna Antti Tikknanen och Minna Pensola minns Mehdelssohn som en varm person, som är närmast omöjlig att beskriva i ord.

– Han överraskade alltid i alla situationer, bland annat en gång när vi var i BBC:s studio i London och spelade in Brahms stråkkvintett. Under soundchecken började han diktera hurdana mikrofoner som behövdes och i vilka vinklar för att få det sound vi var ute efter, minns Antti Tikkanen.

Mendelssohn kunde fila på detaljerna i det oändliga. Men när det var dags för konsert släppte han loss.

– In concert we go bananas!, sade han. För en ung musiker var det rätt befriande att höra hur man kunde låta sig inspireras i konsertstunden, minns Minna Pensola.

Lät alla blommor blomma

Antti Tikkanen säger att Mendelssohn betraktade musikvärlden som en blomsteräng, där alla blommor skulle få blomma.

Enligt Pensola gav Mendelssohn uttryck för en genuin öppenhet inför många olika musikstilar och musikerskap.

– Han hittade alltid nya infallsvinklar, och trodde på att låta dem kollidera sinsemellan.

Enligt Pensola och Tikkanen hade Mendelssohn en stor och varm human sida. Han såg hela människan i hennes olika livssituationer.

När Tikkanen och Pensola började vänta sitt första barn var Vladimir Mendelssohn av praktiska orsaker en av de första att höra om graviditeten.

– Han blev något av en farfarsgestalt för oss, lyckades hålla allt för sig själv. Han till och med hjälpte att avleda uppmärksamheten när någon ville hälla upp vin.

Vladimir Mendelssohn avled på fredagen efter ett snabbt sjukdomsförlopp. Han blev 72 år.

Uppdaterad 22.22: Artikeln har uppdaterats med Tikkanens och Pensolas uttalanden.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning