Kufiska troll i kramgo värld

Företagsam duo. Poppy och Branch i animationen Trolls. Bild: DreamWorks Animation

ANIMATION

Trolls

Regi: Mike Mitchell, Walt Dohrn. Manus: Jonathan Aibel, Glenn Berger. Foto: Yong Duk Jhun. Musik: Christophe Beck. Originalröster: Anna Kendrick, Justin Timberlake, Zooey Deschanel, Christopher Mintz-Plasse, Christine Baranski. Finska röster: Evelina, Petrus Kähkönen, Raili Raitala, Henri Piispanen, Katja Aakkula.

Animationen Trolls innebär tillika svanesången för Dreamworks Animation som nu sålts till Universal/Comcast. Den har drag av klassisk folksaga men är lika mycket en modern och färggrann diskomusikal i vilka stjärnor som Anna Kendrick och Justin Timberlake hörs i originalversionen av den till finska dubbade animationen.

De burriga och något om smurfarna påminnande småtrollen lever i sin egen harmoniska regnbågsgranna värld och vill ingenting annat än sjunga, dansa och kramas. Verkligheten förändras när de plötsligt attackeras av de betydligt större Bergen-varelserna, ett dystert släkte som bara känner lycka när man får mumsa trollkött.

Trollsamhället räddades en gång av sin kung Peppy men nu när 20 år förflutit hotar faran igen. Nu är det kungens dotter Poppy (Kendrick/Evelina) som visar sin initiativkraft då hon beger sig till Bergen-högborgen för att rädda de troll som blivit bortrövade och avsedda att bli mat för en festmåltid. Poppy får oväntad hjälp av Branch (Timberlake/Petrus Kähkönen), den enda bland trollen som inte sjunger och dansar då han bär på ett tragiskt förflutet.

Men i Bergen-samhället finns också den obetydliga kökspigan Bridget (Zooey Deschanel/Raili Raitala) som är hopplöst förälskad i prins Gristle (Christopher Mintz-Plasse/Henri Piispanen) även om han inte ens lägger märke till henne. Medan prinsen och den ondskefulla Chef (Christine Baranski/Katja Aakkula) planerar festmåltiden lyckas Poppy och Branch nå fram till en överenskommelse med kökspigan. Om hon befriar trollen ämnar duon i sin tur förvandla henne till en diskopingla som väcker prinsens intresse. Här spökar ett tydligt Askunge-motiv.

Trots temat med skräckinjagande varelser som vill käka småtroll finns det just ingenting skrämmande i animationen som även lämpar sig för mycket unga åskådare. De originella karaktärerna är väl inte alltför konstfullt utformade utan ingår i en helhet av färger och musik. Med finns både nyskrivna låtar av Justin Timberlake och äldre örhängen, bland andra Sounds of Silence.

Onekligen blir det ibland i gulligaste laget och med en tomtebolycka vars enkla sensmoral betonar att den som är tillfreds med sig själv även är tillfreds med andra.

Utan att vara speciellt originell pekar Trolls på sitt sätt ändå på bredden och mångfalden i dagens animationsutbud.

Hans Sundström Reporter, filmkritiker

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning