Kubansk soppa

En soppa på svarta bönor som kräver drivor med koriander för att komma till sin rätt. Rätten har sina rötter på Kuba. Bild: Janerik Henriksson/TT

En härligt matig soppa på svarta bönor som kräver drivor med koriander. Rätten har sina rötter på Kuba, men är även poppis i Mexiko och USA. Här är en försvenskad variant.

Black Bean Soup med koriander

Till 4 portioner, 45 minuter

1–2 krukor färsk koriander

3 msk olivolja

1 rödlök, finhackad

4 vitlöksklyftor

1 msk spiskummin

2 msk tomatpuré

2 chilifrukter, urkärnade och finskurna

2 burkar svarta bönor, à 400 g

1 l hönsbuljong

1 lime + extra

salt

nymalen svartpeppar

1 1/2 dl gräddfil eller crème fraiche

Gör så här:

1. Hetta upp olivolja i en gryta. Tillsätt rödlök, vitlök och spiskummin. Fräs löken tills den mjuknat utan att få färg. Lägg i tomatpuré och chili, fräs ytterligare någon minut. Häll sedan i avrunna bönor och buljong. Låt koka upp, sänk värmen och sjud under lock i cirka 20 minuter.

2. Pressa i limen och smaka av med salt och peppar. Hacka ungefär hälften av koriandern och blanda ned.

3. Fördela i skålar eller djupa tallrikar, toppa med en klick gräddfil eller crème fraiche, samt generöst med extra koriander. Ställ gärna fram extra koriander, gräddfil och limeklyftor på bordet.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning