Kubansk betongflagga stör USA:s utsikt i Havanna

Den kubanska flaggan byggs utanför USA:s ambassad. Bild: Yamil Lage/TT-AFP

En jättelik kubansk flagga i betong. Det blir den nya vyn från USA:s ambassad i Havanna. Flaggan kyler ner förhoppningarna om en upptining mellan länderna.

Personalen på USA:s ambassad i Havanna har fått en ny utsikt.

Där de tidigare kunde blicka ut över ett torg och sedan vidare ut över Floridasundet får de nu delvis en betongklump i synfältet.

Men inte vilken betong som helst, utan en tolv meter hög avbildning av Kubas flagga.

"Monument mot terrorism"

"Denna monumentala konstruktion står nu på scenen för antiimperialism: Vår flagga som aldrig används för pengarnas skull och på vilken en ensam stjärna lyser desto klarare", skriver Kubas statliga byggföretag Ecom.

Scenen som åsyftas byggdes år 2000 för demonstrationer mot USA i samband med den då infekterade diplomatiska striden om den kubanske pojken Elián González, som av släktingar hölls i Miami.

Platsen har tidigare flitigt använts för demonstrationer till stöd för det kubanska styret, ofta riktade mot USA. Sedan 15 år tillbaka finns där även en annan konstinstallation, där 138 mycket mindre kubanska flaggor står som ett "monument mot terrorism".

Trump backade bandet

Relationerna mellan USA och Kuba försämrades under Donald Trumps tid i Vita huset. Trump backade från flera av de uppgörelser om att förbättra kontakterna som slöts mellan Kuba och USA under president Barack Obama.

Som en av sina sista åtgärder placerade hans utrikesminister Mike Pompeo Kuba åter på USA:s lista över länder som ägnar sig åt statligt stödd terrorism, vilket sågs som ett försök att försvåra för Joe Bidens regering att tina upp relationerna.

Biden har ännu inte tagit några officiella steg för att närma sig önationen. I mars sade Vita husets pressekreterare Jen Psaki att "en kursändring om Kuba är inte bland president Bidens prioriteringar".

Frågan är om den nya flaggan skyndar på presidentens iver att räcka ut en hand.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning