Kuba planerar att öppna för turister

Havannabor köper mango på en gata i Kubas huvudstad. Landets myndigheter har infört krav på att bära munskydd utomhus. Bild: Ramon Espinosa/AP/TT

Kuba hoppas kunna skaka liv i den för öns ekonomi så viktiga turistindustrin, när landet nu planerar lättnader av coronarestriktionerna.

Ekonomin kommer gradvis att öppnas upp igen under de kommande veckorna, meddelar president Miguel Díaz-Canel. Som en del av det kommer utländska turister att välkomnas. De kommer dock att hänvisas till turistorterna för att begränsa kontakten med lokalbefolkningen, och behöva genomgå hälsokontroller.

I andra delar av landet, liksom den ikoniska huvudstaden Havanna, kommer till en början enbart inhemsk turism tillåtas.

Det kan dock dröja ett tag innan utländska turister kan börja anlända då den internationella flygtrafiken väntas dra i gång först den 1 augusti.

Kuba, med en befolkning på drygt elva miljoner, noterade sina första fall av coronasmitta i mars hos tre italienska turister.

Enligt myndigheterna har man nu utbrottet under kontroll och i torsdags rapporterades endast åtta nya smittfall. Totalt har 2 219 smittade och 84 döda rapporterats på Kuba.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning