Kuba devalverar peson

Kubas president Miguel Díaz-Canel, här på bild från 2018. Bild: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Kuba kommer i januari att genomföra en monetär reform. Den officiella peson ska låsas mot USA-dollarn och de dubbla valutorna i landet ska tas bort.

I ett tv-sänt tal på torsdagen sade president Miguel Díaz-Canel att den kubanska peson (CUP) ska låsas till 24 peso per US-dollar. Därmed devalverar landet peson för första gången sedan revolutionen 1959.

– Vi anser att förutsättningarna nu är sådana att vi kan meddela att starten av reformen sker från den 1 januari, sade Díaz-Canel, flankerad av kommunistpartiets ordförande Raúl Castro.

Han varnade dock för att reformen inte kommer att lösa alla ekonomiska problem på en gång.

– Det här är ingen magisk lösning. Men det ger oss möjligheten att gå vidare på ett mer stabilt sätt.

Dessutom tas den alternativa konvertibla peson (CUC) bort. Den turistvalutan har funnits parallellt i årtionden och är knuten till USA-dollarn och svår att få tag på för vanliga kubaner som inte jobbar i turistsektorn eller med handel med utlandet som har tillgång till CUC.

Växelkursen mellan valutorna är 24 CUP för en CUC, det vill säga samma kurs som den officiella peson nu ska få mot USA-dollarn.

Med valutareformen väntas en hög inflation följa och regeringen har tidigare flaggat för att statliga löner och pensioner ska höjas kraftigt för att hjälpa vanliga kubaner.

– Uppgiften framför oss är inte riskfri, sade Díaz-Canel men lovade i samma andetag att ingen ska lämnas därhän i denna utmaning som han själv målade upp som en av de största i landets historia.

Presidenten sade att de som höjer sina priser oskäligt mycket ska straffas hårt och att landet ska fortsätta ge invånarna fri sjukvård och undervisning.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Högklassigt och hållbart direkt från producenten

Mer läsning