Kuba bra exempel

K-G Backholm ställer frågan i vilka länder socialismen fungerar eller har fungerat bra (HBL Debatt 26.3). Enligt Globalis (globalis.fi) är Kuba en socialistisk enpartistat med en planekonomi. Detta land har fått ett bra betyg av Barack Obama under en presskonferens i Revolutionens palats i Havanna i mars 2016: "USA erkänner framsteg som Kuba har gjort som nation, dess enorma framsteg inom utbildning och inom hälsovård. Och kanske viktigast av allt, jag bekräftar att Kubas öde inte kommer att avgöras av USA eller någon annan nation. Kuba är suveränt och har med rätta stor stolthet. Och Kubas framtid kommer att avgöras av kubanerna, inte av någon annan."

USA är en kapitalistisk stat. Bertrand Russell var obeveklig: "Förespråkare för kapitalismen är väldigt benägna att vädja till de heliga principerna om frihet, som förkroppsligas i ett maximum: De lyckliga får inte begränsas i utövandet av tyranni över de olyckliga."Det kan hända att Russell hade rätt: I USA lever 43 miljoner människor under fattigdomsgränsen.

Tapio Kuosma, Esbo

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning