KSF Media samarbetsförhandlar – 63 årsverken hotade

Samarbetsförhandlingarna gäller alla avdelningar inom KSF Media utom Loviisan Sanomat. Bild: Tor Wennström

KSF Media inleder samarbetsförhandlingar och planerar i samband med det att lägga ned sitt eget tryckeri i Vanda. I planerna ingår också att Västra Nyland och Östnyland senast vid årsskiftet utkommer två gånger i veckan som papperstidningar.

Anledningen till samarbetsförhandlingarna är enligt vd Jens Berg KSF Medias dåliga ekonomi. I fjol uppgick koncernens förlust till närmare sju miljoner euro och det är i längden ohållbart, påpekar Berg. Underskottet i år beräknas bli ännu större.

– Vi strävar nu efter att få våra finanser i balans, satsa på vårt kärnuppdrag och lägga om och förenkla strukturen inom koncernen, säger Berg.

KSF Medias ägare Konstsamfundet kommer i år att stödja koncernen med mer än fem miljoner euro, i fortsättningen höjer ägaren sitt årliga stöd till fem miljoner. Det är en del av Konstsamfundets uppgift att stödja medier på svenska, konstaterar Kaj-Gustaf Bergh, ordförande för KSF Medias styrelse och vd på Konstsamfundet.

– Det är viktigt att det finns ett alternativ på svenska till Yle och public service. Yle gör ett bra och viktigt arbete, men det ska finnas flera röster, säger Bergh.

Enligt planerna kommer maximalt 63 årsverken att successivt försvinna till hösten 2017. I dag jobbar cirka 200 personer inom KSF Media.

KSF Medias huvudförtroendeman Johanna Lemström är chockad. 63 årsverken är mycket, speciellt med tanke på de stora nedskärningar som gjordes redan för ett par år sedan, påpekar hon.

– Det känns som om lokaltidningarna nu offras, jag frågar mig om det här är en medveten nedmontering av dem, säger Lemström.

Lemström säger sig förstå att någonting måste göras eftersom KSF Medias ekonomi är dålig, men det här är väldigt drastiskt, menar hon.

Samarbetsförhandlingarna gäller alla avdelningar inom KSF Media utom Loviisan Sanomat. Hur nedskärningarna fördelas mellan avdelningarna klarnar först när förhandlingarna har avslutats.

Hufvudstadsbladet fortsätter även efter omläggningen att utkomma som den enda sjudagarstidningen på svenska i Finland. De digitala satsningarna på HBL är centrala och både sajten och appen HBL 365 utvecklas med tanke på framtidens behov.

Berg konstaterar att omkring hälften av läsarna i dag läser KSF Medias tidningar i de digitala kanalerna. Därför är det viktigt att fortsätta att satsa på dem.

Västra Nyland och Östnyland ska enligt planerna vara uttalat lokala tidningar, av den orsaken och av ekonomiska skäl begränsas utgivningen på papper till två dagar i veckan senast vid årsskiftet. Sajterna kommer däremot att uppdateras med lokalt innehåll varje dag.

Västra Nylands chefredaktör Marina Holmberg konstaterar att tidningen nu kommer att göra läsarundersökningar för att höra en hurudan tidning läsarna vill ha.

Hangötidningen och Loviisan Sanomat kommer att fortsätta att utkomma som hittills.

Förhandlingarna inleds nästa vecka och beräknas huvudsakligen vara avslutade till midsommar. Inom augusti månad har alla anställda fått besked.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning