Ksenija Sobtjak redo peta Putin – om sex år

För mig är det viktigaste värdet av allt inte geopolitik. Det är TJE-LO-VEK - människan! utropar Sobtjak på ett valmöte i december och möts av ovationer. Bild: Oksana Jusjko

Ksenija Sobtjak är Rysslands mest kända kvinna. Nu ställer hon upp i presidentvalet mot Putin. Mycket tyder på att Kreml har godkänt hennes plan. Att makten vill använda Sobtjak för att dra upp valdeltagandet – och att hon själv har gått med på det. Men Sobtjak har som vanligt en egen agenda. Den berättar hon om i en exklusiv intervju med HBL:s Anna-Lena Laurén.

På andra sidan gatan utanför Ksenija Sobtjaks valstab flyter Moskvafloden. Den gör en krök och fortsätter några kilometer uppåt där den passerar Kreml, det ryska imperiets centrum i ungefär sexhundra år.

Några gånger i historien har kvinnor suttit på tronen. Sobtjak vill bli nästa. Hon kallar sig patriot – men inte den sortens patriot som dagens makthavare i Kreml vill ha.

– Ryssland är inte Putin. Vi är ett europeiskt land av världskultur med enormt många människor som inte alls stöder Putins politik. Det är därför jag är patriot, jag är stolt över att bära det ryska språket och kulturen och över alla fantastiska människor som bor här, säger hon.

Bild: Oksana Jusjko

Jag sitter på en mjuk, stoppad stol i någon slags fuskbarockstil och ställer frågor till Sobtjak medan hon blir sminkad. Makeupartisterna svävar omkring henne som fjärilar, hennes närvaro fyller rummet.

Den som har pengar och status i Moskva har allt. Ksenija Sobtjak har dessutom något mer: Socialt kapital. Som inte går att köpa för pengar, inte ens i Moskva.

Född i en överklassfamilj har Sobtjak alltid varit en del av den ryska eliten. Hennes far Anatolij Sobtjak var inte bara den första demokratiskt valda borgmästaren i S:t Petersburg. Utan Anatolij Sobtjak hade Vladimir Putin förblivit en arbetslös KGB-agent, nu blev han i stället ansvarig för S:t Petersburgs internationella relationer i början av 1990-talet. Sobtjak var inte bara Putins närmaste chef, han var också en mentor och välgörare.

I dag är Anatolij Sobtjak död och Putin Rysslands mäktigaste man. Ksenija Sobtjak tillhör oppositionen. Hon kräver att Putin ska avgå. Samtidigt är det oklart vilken Sobtjaks relation till Putin egentligen är.

Den 18 mars ska Ryssland välja president. Putin vinner, men Kreml behöver också en liberal kandidat. Någon som kan fånga upp röster från de stora städernas högutbildade och alltmer frustrerade väljarsegment.

***

I västvärlden tror man att Putin inte vill ha konkurrens i valet. Det stämmer inte – Putin vill ha medtävlare, men det ska vara den rätta sortens medtävlare. Deras uppgift är inte att utmana eller ens sparra Putin utan de ska ta hand om väljarna som ändå aldrig kommer att rösta på honom. Därmed drar de upp valdeltagandet och gör valet legitimt.

Den personen kan inte vara Aleksej Navalnyj, eftersom han har en farlig förmåga att snabbt få tusentals människor ut på gatorna. Det måste vara någon som inte vill ha revolution.

När den 36-åriga tv-journalisten Ksenija Sobtjak i mitten av oktober meddelade att hon tänker ställa upp i presidentvalet fick hon enormt mycket uppmärksamhet inte bara av de oberoende medierna. Hon blev omedelbart intervjuad i landets stora statskontrollerade tv-kanaler, som i vanliga fall inte ger oppositionella en enda sekund i etern. Putins pressekreterare Dmitrij Peskov kallade henne begåvad och färgstark.

Dagens ryska presidentval är en show. Shower är något jag kan, det är mitt yrke. Och jag tänker vända den här showen, sade Sobtjak när hon mötte pressen i Moskva och talade om varför hon ställer upp i valet. Bild: Oksana Jusjko

Det är uppenbart att Ksenija Sobtjak mer än någon annan oppositionell presidentkandidat tillåts synas och höras i Ryssland. Själv har hon förnekat många gånger att hon skulle ha ingått något avtal med Kreml.

Den egentliga frågan är ändå inte vad Sobtjak och Kreml har diskuterat. Frågan är en annan: Är hon egentligen så ofarlig för Kreml?

Efter månader av tjat om en intervju får jag plötsligt ett samtal en lördag förmiddag i mitten av januari. Fotografen Oksana Jusjko och jag ska infinna oss på Sobtjaks centralstab invid Moskvafloden tio i sex på kvällen. Vi får ställa frågor i femton minuter medan hon sminkas, därefter får vi fem minuter för att ta ett porträtt. Det är allt.

När vi väl har inlett intervjun svarar Sobtjak på mina frågor i över tjugo minuter. Därefter tycker hon att porträttet kan avklaras med "tre klick". Fotografen Oksana Jusjko framhärdar och får sina fem minuter.

Men först ska vi backa bandet nästan två decennier tillbaka. År 2000 flyttade den då nittonåriga Ksenija Sobtjak från sin hemstad S:t Petersburg till Moskva. Den ryska ekonomin hade börjat växa sedan krisen 1998. Oljepriset hade skjutit i höjden, ryssarna hade fått det materiellt bättre än de någonsin haft under sin historia. Konsumismen tog över. Den nya presidenten Vladimir Putin blev allt populärare.

Som dotter till Anatolij Sobtjak och senatorn Ljudmila Narusova hade överklassflickan från S:t Petersburg inga problem med att etablera sig. Hon studerade internationella relationer på den prestigefyllda diplomatakademin MGIMO, fick jobb som programledare för olika populära shower och blev snabbt en av Rysslands mest lyskraftiga kändisar. Hon gjorde en egen tv-serie, "Blondinen i choklad", med sig själv i huvudrollen. Hon ledde landets populäraste reality tv-show Dom 2 (den ryska versionen av Big Brother). Hon gick på premiärer i designklänningar, bar glittrande briljanter och figurerade ofta i skvallerpressen med än den ena, än den andra pojkvännen.

Alltid rasande stilig och slagfärdig. För unga ryska tjejer var hon en ikon.

Hur ytlig Sobtjak än kunde verka slog hennes bakgrund alltid igenom. Man både såg och hörde att hon hade gått i de bästa skolorna. Hennes fina diktion, hennes intelligenta formuleringar, hennes självsäkerhet, hennes språkkunskaper (hon talar både engelska och franska flytande) vittnade om en person som kanske älskade diamanter och champagne men som visste att hon, om det skulle behövas, hade en annan bakgrund att falla tillbaka på.

Jag vet att alla människor som har ett mål går igenom samma sak, de blir kritiserade och fördömda.

Det gjorde henne både hatad och älskad. En korkad diva kan man stå ut med.

Outhärdlig blir hon när hon dessutom är bildad och intelligent.

För många unga ryska tjejer blev Sobtjak en idol just därför att hon så tydligt visste vad hon ville och gjorde det, för att hon inte bara var snygg utan också smart. Men för många andra var Sobtjak en symbol för en föraktad klass av rika Moskvabor som ingenting vet om hur vanliga ryssar har det.

Skvallerpressens favoritepitet om Sobtjak var societetslejon. Det kallas hon fortfarande av de statskontrollerade medierna.

***

År 2011 höll Ryssland dumaval, som överraskande följdes av offentliga protester mot valfusket. Demonstrationerna mot Putinregimen tilltog i styrka under våren 2012.

En iskall marsdag 2012 bevakade jag en anti-Putindemonstration på en av Moskvas huvudgator Nya Arbat. Plötsligt steg en tunn, osminkad, jeansklädd kvinna fram på scenen och möttes omedelbart av hånfulla visslingar.

Ksenija Sobtjak stod lugnt kvar och höll sitt tal till slut. Ett av de tydligaste och mest kärnfulla tal jag har hört på oppositionens scener. Men publiken hånade henne därför att de uppfattade henne som en del av Putinregimen. Alla visste vem hennes pappa var.

Tillmälen och visslingar har Ksenija Sobtjak fått höra under större delen av sitt liv.

– Jag är van vid att äta skit, säger hon till mig där vi sitter i sminklogen.

Hon är klädd i trasiga jeans och en svart T-tröja med texten "Intelligence is sexy" på bröstet. Svart blommönstrad kavaj, svarta naglar, blommiga gympadojor. Om fyrtio minuter ska hon framträda i sin egen youtube-kanal och presentera över fyratusen namnunderskrifter som volontärer i S:t Petersburgs och Tuva har samlat in för att hon ska kunna ställa upp i presidentvalet.

Ni säger ofta att ni ställer upp i valet för att folk ska få ett alternativ. Man får en känsla av att ni egentligen inte vill vinna?

– Jag tänker inte ljuga för mina väljare. Det är klart att jag inte vinner, det här valet kan bara sluta på ett sätt: med att Putin vinner. Ingen annan har en chans. Men om jag får många röster blir det en bra grund för att starta ett eget parti, ställa upp om sex år på nytt och segra. Det är fullt realistiskt.

Då kommer alltså Ryssland att ha riktiga val?

– Det vet jag inte. Men det finns hopp. Putin är en person som mycket noggrant följer med samhällsklimatet och vad folk tycker. Han kommer inte att kunna ignorera att det finns väldigt många missnöjda i Ryssland.

Vad finns det för anledning att tro att nästa presidentval blir riktiga val?

– Tiden är på de ungas sida. Om sex år är Putin 72 år. Jag är övertygad om att ifall han då i lugn och ro kan flytta till Sotji och leva där i solen så gör han det. Men han vill inte sluta sina dagar som Pinochet och bli dragen inför rätta. Nu är vårt viktigaste mål att Putin lugnt och stilla ska lämna över makten efter nästa presidentperiod.

Ni anser att Putin inte bör dras inför rätta?

– Mitt uppdrag är enkelt: Maktskifte. Det är mycket viktigare än att skrika om att Putin ska skaka galler.

***

Det är fortfarande inte säkert att Sobtjak får ställa upp i valet. Hon har tillåtits registrera sig som kandidat för det liberala partiet Medborgarinitiativet, men för att kunna kandidera måste hon samla in över 100 000 namn över hela Ryssland. Det är redan gjort och namnlistorna är inlämnade till ryska centralvalnämnden. Från den första februari börjar valnämnden gå igenom kandidaternas namnlistor.

Några garantier finns inte, inte ens om man heter Sobtjak. Kreml gör aldrig någonting utan att ha hållhakar och falluckor i beredskap. Man kan ha en överenskommelse men den betyder ingenting om det uppstår en ny situation som inte passar makthavarna. Det finns många sätt att stoppa Sobtjak om hon går för långt, det enklaste är att se till att hennes underskrifter inte godkänns.

Sobtjak är inte den lättaste tänkbara personen ur Kremls synvinkel. Hon manar visserligen inte till revolution och kräver inte att Putin ska kastas i fängelse. Men hon skräder inte orden det allra minsta när det gäller kritiken mot honom och hans system.

Det är klart att jag inte vinner, det här valet kan bara sluta på ett sätt: Med att Putin vinner.

Hon har sagt att den ryska annekteringen av Krim är olaglig ur folkrättslig synpunkt, något som ledde till att hon blev undersökt av underrättelsetjänsten FSB. (De konstaterade att hon inte hade gjort sig skyldig till extremism, något som återigen tyder på att Sobtjak skyddas av sitt namn.)

På Sobtjaks valmöte i Moskva i januari uppträder rapbandet Kuznetskij skvad med en sång som de har dedikerat till henne. Bild: Oksana Jusjko

Marina Tarasova lägger ner några lediga dagar under jullovet på att samla in namnunderskrifter för Sobtjak. Jag har aldrig engagerat mig politiskt förr, säger hon, och jag gör det nu bara för att det handlar om Ksenija Sobtjak. Hon är så karismatisk och smart. Bild: Oksana Jusjko

På Sobtjaks valmöten är majoriteten av publiken unga människor kring tjugo. När det gäller yngre väljare har hon en stor fördel av sitt kändisskap. Bild: Oksana Jusjko

Hon kräver att de politiska fångarna i Ryssland ska släppas, inklusive det känsliga fallet Oleg Sentsov – en ukrainsk filmregissör som fick över tjugo års fängelse för terrorism efter att han protesterade mot annekteringen av Krim.

Hon upprepar gång på gång: Putin måste avgå.

Majoriteten av ryska folket är av annan åsikt. Enligt de senaste opinionsmätningarna av Kremllojala VCIOM tänker 73,2 procent av de ryska väljarna rösta på Putin. Både kommunisten Pavel och populisten Vladimir Zjirinovskij får ca 6,1 procent. Sobtjak är fyra med 1,2 procent. Det är inte ett väljarstöd som kan kallas högt, men som är högre än de båda övriga liberala kandidaternas, Grigorij Javlinskij (0,8 procent) och Boris Titov (0,3 procent).

***

I början av december gick jag på ett av Sobtjaks valmöten. Platsen var en anspråkslös konsertsal i centrala Moskva. Som vanligt var lokalen för liten. Sobtjaks stab har svårt att hitta utrymmen eftersom de i nio fall av tio får back så fort de meddelar uthyraren att Ksenija Sobtjak inte tänker hålla en föreläsning om sig själv och sitt varumärke utan träffa väljare.

– När Ksenija reser omkring och föreläser om sitt varumärke är det inga problem att boka lokaler. Men då hon ska hålla valmöten får vi ringa runt i timmar för att hitta någon som vågar tacka ja, säger Sobtjaks pressekreterare Aleksandr Belakovskij.

Å ena sidan skyddas Sobtjak uppifrån, å andra sidan motarbetas hon. Också det är en för Kreml typisk metod: Samtidigt som man ger med ena handen tar man med den andra. Samtidigt som man lockar hotar man. Sobtjak har fått möjligheter som få andra oppositionella har, men hon ska veta sin plats. Det betyder inte att Kreml konkret har varnat alla ägare till konserthallar i Moskva att hyra ut till Sobtjak. Bara att Sobtjaks roll är oklar, vilket är nog för att många ska dra öronen åt sig.

Större delen av publiken i salen är kvinnor kring tjugo. Vid en vägg täckt av Sobtjaks valslogan, "Protiv vsech" eller "Mot alla", står Polina Ivanova och Anna Kravtjuk och tar selfies. Kravtjuk studerar till läkare, Ivanova till ekonom. Bägge är tjugo år och har aldrig röstat i val.

– Jag gillar Sobtjak för att hon är så engagerad och smart. Hon är från en förmögen och inflytelserik familj, hon skulle kunna leva ett bekvämt liv och inte lägga två strån i kors. I stället gjorde hon karriär som journalist. Det väcker min respekt, säger Anna Kravtjuk.

Efter att Sobtjak år 2012 engagerade sig i proteströrelsen mot Putin lämnade hon sitt jobb som programledare för realityshowen Dom 2. Hon fick snabbt ett eget intervjuprogram på den oberoende tv-kanalen Dozjd. Där gjorde hon sig känd som en skarp politisk intervjuare. Många retar sig på hennes stil, hennes lite släpiga sätt att tala, hennes självmedvetenhet. Men ingen kan förneka att hon kan sitt jobb. Det är just det som får unga, utbildade kvinnor som Anna och Polina att uppskatta henne.

– Hon står upp för vår generation, som vill att Ryssland ska vara ett normalt, europeiskt land. Än sen ifall hon har gjort en deal med Kreml? De utnyttjar henne och hon utnyttjar dem tillbaka. Det är väl ändå bättre att de låter en enda människa säga som det är än att alla ska tiga, säger Polina Ivanova.

När Sobtjak till publikens jubel steg upp på scenen var hon klädd i grå collagetröja med texten "Mot censuren", "Mot lögner", "Mot kriget", "Mot Putin", "Mot alla". Håret var uppsatt i en enkel fläta.

Snabbt gick hon in på exakt vad hon brukar kritiseras för: sin bakgrund.

– Det är sant att jag inte brydde mig om några presidentval för tio år sedan. Jag jobbade hårt inom showbusiness, jag njöt av livet. Jag var blondinen i choklad, jag ledde reality tv-program. Men jag skäms inte! Jag har aldrig varit rädd för att vara komisk. Det ska ni inte vara heller. Det gör inget att folk skrattar åt en. Skratta med! sade Sobtjak i ett uttalande som är ytterst ovanligt för en rysk politiker. Ryska beslutsfattare skrattar aldrig åt sig själva, det är en del av deras roll att vara myndiga och auktoritära.

– Sedan dess har jag förändrats, fortsatte Sobtjak. Men det har inte männen vid makten. De är exakt likadana som för femton år sedan. De borde själva delta i Dom 2, där skulle de göra större nytta.

Publiken jublade.

Mitt bland alla Moskvaungdomar i korta klänningar och trasiga jeans stod en tunnhårig, drygt femtioårig man i grå kostym och ordentligt struken skjorta. Med försynt min höll han i en skylt där det står "Protiv Putina" (Mot Putin).

– Jag trodde vi alla skulle bli gripna av polisen så fort vi kom hit, sade han.

Den 55-årige mannen heter Juriji Cholodkov och är företagare från Altaj-regionen i Sibirien. Han har aldrig tittat på Dom 2 eller varit en av Sobtjaks 5,2 miljoner följare på Instagram. Men precis som många andra ur den ryska medelklassen känner han en djup, tilltagande frustration mot Putinregimen. Hans företag, ett köpcentrum utanför Altaj, gick i konkurs efter att Ryssland invaderade Krim 2014 och den ekonomiska krisen förvärrades.

– Ryssland som land är kroniskt sjukt, vi glider bakåt. Sobtjak gör åtminstone ett ärligt försök att ändra på något, sade han.

Det finns många som anser att det är precis tvärtom. En stor del av den utbildade Moskvaintelligentian hatar Sobtjak därför att de uppfattar henne som en kalkylerande streber, någon som utnyttjar den av liberalerna djupt avskydda Putinregimen för egen vinning.

– Jag kommer aldrig att rösta på Sobtjak. Hon och jag står på olika sidor om barrikaderna, säger Tanja, en väninna till mig som under de senaste sjutton åren konsekvent har röstat mot Putin.

När Sobtjak uppträder har hon ofta bilder av politiska fångar i bakgrunden, som här av den fängslade regissören Kirill Serebrennikov. Bild: Oksana Jusjko

När Sobtjak höll sin första presskonferens som presidentkandidat i oktober kom det så många journalister att alla inte rymdes in. Också de statskontrollerade tv-kanalerna var på plats. Bild: Oksana Jusjko

Enligt kritikerna är Sobtjak bara ett redskap. Att hon låter sig bli utnyttjad av Kreml för att skapa en illusion av ett demokratiskt val gör många Putinmotståndare rasande. Aleksej Navalnyj, den mest kända oppositionsledaren, använder en annan taktik – om han över huvud taget nämner Sobtjak är det enbart för att göra henne till åtlöje.

***

Tillbaka i sminklogen frågar jag Sobtjak om det inte är problematiskt att hon deltar i ett val som hon själv kallar riggat och därmed bidrar till att göra valet legitimt. Hon svarar blixtsnabbt:

– De som gör valet legitimt är inte jag. Det är bland annat Sverige, Finland och alla de övriga EU-länderna, som kommer att erkänna valresultatet. Det är Merkel, Trump och alla enskilda EU-ledare som gör valet legitimt och inte någon Ksenija Sobtjak.

Borde alltså Ryssland isoleras?

– Nej! Vad är det för tal om att isolera? Jag fick frågan om jag inte legitimerar valet och jag anser att jag inte har någon roll i denna process. Det är det internationella mottagandet som gör det, det vill säga de som erkänner valet. Hela världen gör ju det.

Skulle ni vilja att världen inte gör det?

– Vet ni vad, jag kan vilja vad som helst, säger Sobtjak irriterat. Att Ryssland var en parlamentarisk demokrati, till exempel. Jag skulle vilja att Ryssland har en medeltemperatur på 25 grader som i Kalifornien. Men varför ska vi diskutera det?

Jag undrade bara om ni uppmanar Merkel och alla de övriga EU-ledarna att inte erkänna dessa val.

– Det är meningslöst att diskutera sådant som aldrig kommer att ske. Jag skulle vilja att Ryssland såg helt annorlunda ut, att vi hade ett annat samhällssystem, att vi hade hederliga genomskinliga val... och gärna en högre medeltemperatur.

Sobtjak svarar rakt och enkelt på varenda fråga och följdfråga – utom på denna. Jag byter snabbt ämne innan hon bestämmer sig för att avsluta intervjun därför att det finns en annan sak jag vill fråga henne om. Nämligen hennes uppdatering på Instagram från slutet av oktober 2017:

"Vad gör dig till drottning? Hur mycket skit du kan äta med ett leende. I situationer där en normal människa skulle hänga sig ler du och tuggar i dig. Du ler och tuggar i dig."

Det verkar handla om något självupplevt?

Sobtjak skrattar till för första gången under intervjun.

– Hela livet har jag fått äta skit. Det är normalt, säger hon lugnt.

– Livet i Ryssland går ut på att med ett leende ta emot en massa kritik. I synnerhet om du har ett mål i livet. Somliga kommer att skrika att du är Kremlagent, andra att du är USA-prostituerad. Det har jag fått höra under hela valet. Och du ler och tuggar i dig, du vet att du har ett mål och därför pallar du.

Vårt viktigaste mål är att Putin lugnt och stilla ska lämna ifrån sig makten efter nästa presidentperiod.

Målet, enligt Sobtjak, är den politiska makten i Ryssland. Varken mer eller mindre. Hon vill bli president om sex år, när Putin, som hon hoppas, har flyttat till sitt palats i Sotji.

– Mitt mål är att Ryssland första gången på tio år ska få ett nytt starkt parti. För att bli president måste man ha ett parti bakom sig som sitter i duman. Ett sådant parti tänker jag grunda inför nästa dumaval, sedan ställer jag upp i nästa presidentval. Det är mitt mål. Att jag får ta skit för den sakens skull är helt enkelt inte viktigt, säger Sobtjak.

Det fräser till när makeupartisten sprayar hårspray över hennes hjässa. Hon fortsätter:

– Det är alltid så här. Först skrattar de åt dig, sedan ignorerar de dig, sedan motarbetar de dig och sedan vinner du. Jag är helt oberörd av deras larm. Jag vet att alla människor som har ett mål går igenom samma sak, de blir kritiserade och fördömda.

Har det en betydelse att ni är kvinna?

– Det har det i vårt land i alla fall. Vi har en starkt paternalistisk kultur, det är sorgligt och något jag försöker ändra på. Samtidigt har vi enormt många kvinnliga ledare i den ryska historien. Elisabeth av Ryssland, Katarina den första och Katarina den stora, Anna Ivanovna... många kvinnor har lett Ryssland. Och vi har en tradition av starka kvinnor, som jobbar, kämpar, försörjer hela familjen medan mannen super. Jag är helt övertygad om att de här kvinnorna förstår mig.

Varför möter ni hat?

– Ni förstår väl att man måste hata en kvinna som är född med silversked i munnen, som har allt hon kan önska sig – och som plötsligt säger nej tack till allt detta? Ni förstår att hon måste svartmålas? Alla de statskontrollerade tv-kanalerna har svartmålat mig maximalt sedan jag slutade med show business och blev oberoende journalist. De ville inte att folk skulle få uppfattningen att jag offrade min karriär för att kunna säga sanningen. Därför skriver de om fester där jag inte har varit på hundra år och publicerar gamla bilder av mig med vitblonderat hår. Det kallas propaganda.

Jag har ändrats. Men det har inte männen vid makten. De är exakt likadana som för femton år sedan.

***

Intervjun är slut. Sobtjak kör oss alla inklusive sminkörerna ut ur logen för att kunna ringa några samtal. Vi återvänder till den rymliga salen där hennes stab förbereder livesändningen på Youtube. Sobtjakstaben har hyrt ett stort utrymme i en modernt renoverad, före detta silkesfabrik intill Moskvafloden. Den ligger på ett gammalt industriområde som på senare år har renoverats och fyllts med konstgallerier, kaféer och restauranger.

Definitivt ingen billig lokal. Valfinansieringen går utmärkt, enligt Sobtjak, hon har nyligen träffat "två rätt förmögna personer" som har lovat stöda hennes kampanj. Hennes huvudsakliga finansiärer är enligt henne själv affärsmän som vill ha ett rättssäkert Ryssland.

Det är hemligt vilka de är. Några har lovat träda fram senare.

I taxin på vägen hem lyssnar jag på den oberoende radiokanalen Echo Moskvy. Det är lördag kväll och Julija Latynina, en av Rysslands vassaste journalister, sänder sitt program.

Det är långt ifrån säkert att Ksenija Sobtjak när allt kommer omkring får ställa upp i valet, konstaterar Latynina.

– Mycket tyder på att Kreml börjar få kalla fötter. Det håller på att gå upp för dem vem det är som utnyttjar vem.

Född: 5 november 1981 i Leningrad (36 år)

Bakgrund: Sobtjaks far Anatolij Sobtjak var S:t Petersburgs första demokratiskt valda borgmästare år 1991–1996. En av hans närmaste män under tiden som borgmästare var före detta KGB-agenten Vladimir Putin. Han ansvarade för Sankt Petersburgs internationella relationer och jobbade direkt under Anatolij Sobtjak.

År 1997 flydde Anatolij Sobtjak Ryssland, anklagad för att olagligt ha privatiserat sin bostad. Enligt honom själv var anklagelserna politiskt motiverade. Den som hjälpte honom att flyga till Paris utan att passera någon gränskontroll var Vladimir Putin. Anatolij Sobtjak avled i hjärtattack år 2000.

Sobtjaks mor Ljudmila Narusova valdes in i duman år 1995. I dag sitter hon i dumans överhus, det så kallade federationsrådet, för Kremllojala Ett rättvist Ryssland.

Ksenija Sobtjak studerade i en skola specialiserad på engelska. Hon undervisades i balett på Mariinskijteatern och i bildkonst på Eremitagemuseet. Hennes magisteravhandling från ryska diplomatakademin MGIMO är en jämförande studie mellan Rysslands och Frankrikes presidentiella system.

Sobtjak har varit programledare för reality-showen Dom 2 samt en mängd andra populära shower på statskontrollerade tv-kanaler. År 2012 lämnade hon Dom 2 och övergick till den oberoende tv-kanalen Dozjd där hon fram till oktober i fjol hade ett eget intervjuprogram.

Efter att Sobtjak engagerade sig i proteströrelsen mot Putin år 2012 fick hon sitt hem genomsökt av polisen, som beslagtog bland annat en miljon euro i kontanter. Sobtjak fick tillbaka pengarna senare.

Den 18 oktober 2017 meddelade Sobtjak att hon ställer upp i ryska presidentvalet.

Ryska presidentvalet hålls den 18 mars.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning