Kryssningsfartygen garanterar medvind för Finlands ekonomi

Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Finlands ekonomiska uppsving fortsätter åtminstone fram till år 2020, förutspår Näringslivets forskningsinstitut Etla. År 2019 blir ett bra år för landets export, tack vare två stora fartygsleveranser från skeppsvarvet i Åbo.

Finlands ekonomiska uppsving fortsätter men i allt långsammare takt, uppskattar Näringslivets forskningsinstitut Etla i sin nya prognos. Enligt Etla växer Finlands bruttonationalprodukt med 2,8 procent i år och med 2,2 procent nästa år. År 2020 växer bruttonationalprodukten fortfarande, men endast med 1,6 procent, förutspår Etla.

Precis som banken Danske Bank, som också publicerade sin ekonomiska prognos på tisdagen, uppskattar Etla att det ekonomiska uppsvingets största hot har att göra med en eventuell utvidgning av det globala handelskriget samt den amerikanska centralbanken Federal Reserves (Fed) och Europeiska centralbankens (ECB) planer på räntehöjningar. I Finland bromsar också bristen på kompetent arbetskraft ekonomins tillväxt.

Finlands export växer i år med 2,3 procent och nästa år tar exporten ett skutt med en tillväxt på 3,6 procent. Ökningen beror framför allt på att skeppsvarvet i Åbo kommer att leverera två kryssningsfartyg till sina kunder år 2019. År 2020 växer exporten fortfarande, men endast med 2,5 procent.

Plast- och luktfria målfärger av förnyelsebara naturoljor

För fempersonersfamiljen i Malax var valet av Uulas färger enkelt. Inhemska, naturenliga, luktfria, utsläppsfria samt utmärkt service och personal är det som ligger överst. Att färgerna är enkla att stryka på och färgvärlden varm, vacker och harmonisk bidrar till helheten. 4.12.2018 - 09.08