Kryddad fisksås

Ett och annat rosépepparkorn får laxen att smaka så mycket mer. Bild: TT

Fisksåser kan göras kryddigare än många tror. Som örtsås spetsad med rosépeppar till stekt lax. Såsen passar även till annan stekt fisk som torsk, hoki och kummel.

Stekt lax med ört- och rosépepparsås

För 4 personer, 25 minuter

600 g skinn- och benfri laxfilé

1 krm paprikapulver

1 krm stött rosmarin

2–3 kvistar färsk timjan

salt och vitpeppar

smör och rapsolja

Till såsen:

3 dl vatten

2 dl grädde

1 tsk stött rosmarin

1 fiskbuljongtärning

2 msk hackad dill

1 tsk vitvinsvinäger

1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

Att äta till:

kokt potatis

isbergssallad

citron

Gör så här:

1. Dela laxen i portionsbitar och krydda med paprikapulver, stött torkad rosmarin, hackad färsk timjan, salt och vitpeppar. Stek i lika delar smör och rapsolja, cirka 3 minuter per sida.

2. Koka upp vatten, grädde, stött rosmarin, fiskbuljongtärning, hackad dill och vinäger. Red med majsstärkelse löst i vatten och sjud 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

3. Servera fisken med kokt potatis, isbergssallad och citron.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning