Kryddad fisksås

Ett och annat rosépepparkorn får laxen att smaka så mycket mer. Bild: TT

Fisksåser kan göras kryddigare än många tror. Som örtsås spetsad med rosépeppar till stekt lax. Såsen passar även till annan stekt fisk som torsk, hoki och kummel.

Stekt lax med ört- och rosépepparsås

För 4 personer, 25 minuter

600 g skinn- och benfri laxfilé

1 krm paprikapulver

1 krm stött rosmarin

2–3 kvistar färsk timjan

salt och vitpeppar

smör och rapsolja

Till såsen:

3 dl vatten

2 dl grädde

1 tsk stött rosmarin

1 fiskbuljongtärning

2 msk hackad dill

1 tsk vitvinsvinäger

1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

Att äta till:

kokt potatis

isbergssallad

citron

Gör så här:

1. Dela laxen i portionsbitar och krydda med paprikapulver, stött torkad rosmarin, hackad färsk timjan, salt och vitpeppar. Stek i lika delar smör och rapsolja, cirka 3 minuter per sida.

2. Koka upp vatten, grädde, stött rosmarin, fiskbuljongtärning, hackad dill och vinäger. Red med majsstärkelse löst i vatten och sjud 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

3. Servera fisken med kokt potatis, isbergssallad och citron.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning