Krunegård: "Har supit bort fyra gitarrer"

Markus Krunegård har under året släppt singlarna "Ben, kött och känsler", "Tur att vi lever samtidigt" och "O a o a e vi förlorade". Nu ger han sig ut på sommarturné. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

På taket på en korvkiosk, mellan två vitvarubutiker, gjorde Markus Krunegård en av sina mest minnesvärda spelningar. Nu laddar han upp för ytterligare en sommarturné.

Efter det första soloalbumet trodde han att allt skulle vara över. Tio år, fem skivor och flera spelningar senare ger sig Markus Krunegård ut i landet igen, nu med flera nya singlar i bagaget.

Vad är det bästa med sommarturnéer?

– Det är som med sommar i allmänhet i det här landet, man väntar i nio månader och sedan blir man galen, det ska grillas och badas och turneras. Det är kul, alla är peppade och vill ha roligt medan det är ljust. Sommarturnéerna passar bra in, det blir en del av det här vansinnet, säger Markus Krunegård.

Är det någonting du alltid tar med dig på turné?

– Jag tänkte säga att det är instrumenten men de glömmer jag ibland också. Jag har supit bort fyra gitarrer, tror jag. Eller supit bort, jag glömmer dem på tåg eller gatan, säger Krunegård.

Vilket är ditt bästa turnéminne?

– För tio år sedan när jag gjorde min första soloskiva hade jag en känsla av att jag inte skulle göra någonting mer, att det skulle bli ett slags avslut. Sedan hade skivan varit ute en månad och så var det fullt med folk och alla kunde texterna. Det var väldigt omvälvande, lite en sådan där nördrevansch.

Vilket är ditt värsta turnéminne?

– Jag spelade någon gång vid en invigning av en Mediamarkt-butik i Örebro. Det var jättegulligt att de tänkte att jag skulle komma och spela, men allting var lite Alice i Underlandet. Jag undrade varför jag skulle komma dit, och Charlotte Perrelli, Rongedal var också där. En limousine hämtade mig på tågstationen, väldigt överdimensionerat, sedan spelade jag på en korvkiosk, på taket, mellan Elgiganten och Mediamarkt. Sedan gick folk med vitvaror och käkade korv framför scenen. Jag vet inte om det var det värsta men det var lite konstigt i alla fall, det mest minnesvärda, säger Krunegård.

Vad är det sista du gör innan du kliver upp på scenen?

– Det brukar vara väldigt mycket koncentration, och för mig blir det nästan som en boxningsmatch, man jagar upp sig väldigt mycket. Det är väldigt koncentrerat liv, men det tänkte jag att jag skulle ändra på i år, kanske meditera, lugna ner mig lite... Fast nej, det kommer nog inte att hända.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning