Kroppen som gissel och utmaning

Galghumor är ett vapen i kampen för att bli du med sitt utseende, säger Ellen Strömberg. Bild: Niklas Tallqvist

Ellen Strömberg trodde det skulle vara svårt att skriva om utseendefixering men startade ändå bloggen Blejk, Fejt och Fab. Bli kompis med din kropp, lyder ett av hennes råd.

När Ellen Strömberg började blogga om sin kropp upptäckte hon att hennes egen inställning till sitt utseende förändrades.

– Det jag har skämts mest över avdramatiseras när jag skriver om det. Bloggen är som en terapiform.

Bloggen Blejk, Fejt och Fab bjöd på två överraskningar för sin upphovskvinna – dels att det inte var så svårt att skriva om kroppen som Strömberg hade föreställt sig, dels att responsen blev stor.

– Jag får många frågor men de handlar också om annat än utseende. Jag har varit öppen med mina depressioner till exempel.

– Det är förstås en ynnest att få ta del av andra unga kvinnors problem men också ett ansvar. Jag har inga goda lösningar att komma med.

Kroppen och utseendet är ett gemensamt bekymmer för unga kvinnor – och ett problem som ständigt får ny näring via klatschiga magasin.

– Hela samhället är designat för att vi inte ska gilla våra utseenden, påpekar Strömberg.

Så vad brukar du säga åt dem som hör av sig med frågor om sitt utseende?

– Jag tycker inte man behöver sträva efter att älska sitt utseende men det är bra att bli kompis med sin kropp. Galghumor är också ett bra vapen – om man själv skrattar först åt sin kropp gör det inte så ont när andra skrattar.

Ett tredje konkret tips är att "tvätta ögat" som Ellen Strömberg formulerar det. Nämligen att radera konton på sociala medier, till exempel på Instagram, som gör ont. Själv har Ellen Strömberg aktivt valt bort de konton hon inte vill följa.

– Förr fanns det bara en sanning men i dag kan man välja.

Författardebut

Som bloggare är Ellen Strömberg sedan länge etablerad. Nu debuterar hon som skönlitterär författare.

En komplicerad, bitvis destruktiv vänskapsrelation, bildar navet i Ellen Strömbergs debutbok Jaga vatten. Rakel och Hanna är vänner sedan barnsben och läsaren följer deras förhållande sett genom Rakels ögon. Hanna är den dominerande, den som stakar ut livet för dem båda, Rakel den lydiga som gör som Hanna har bestämt och som övertar hennes avlagda pojkvänner.

Så hur goda vänner är Rakel och Hanna egentligen?

– Underligt ofta har man vänner av slentrian, vänner som tilldelats en när man var liten och som uppstått ur geografiska förhållanden, konstaterar Ellen Strömberg.

– Och väninnerelationer präglas ofta av maktstrukturer.

I Jaga vatten utsätts Rakels och Hannas förhållande ohjälpligt för allt besvärligare utmaningar, i synnerhet när det visar sig att Hannas noggrant utstakade framtid inte blir som hon har tänkt sig.

Tid är det hårdaste prov en vänskap kan utsättas för, säger Ellen Strömberg.

– Ofta säger man att en bra vänskap är en vänskap som varat länge och visst finns det exempel på långvariga fina vänskapsrelationer. Men tiden sliter också på en vänskap.

– Själv utvecklas man under årens gång och måste låta andra utvecklas. Ibland hänger vänskapen med i utvecklingen men det kan också vara svårt att tillåta andra att få det man skulle vilja unna dem.

Hemma i Jakobstad

Ellen Strömberg växte upp i Larsmo i Österbotten och levde länge i villfarelsen att hon som vuxen ville bo någon annanstans.

– Jag trodde att framgång innebar att komma därifrån så jag flyttade till Hannover och Åbo och var borta några år. Men när jag återvände insåg jag att jag trivs bäst i små sammanhang.

I dag bor Ellen Strömberg tillsammans med maken och katterna i Jakobstad.

– Jag tycker fortfarande om att besöka storstäder men gillar att dela det offentliga rummet med olika grupper vilket är möjligt i en småstad där utbudet av evenemang är mindre. I en storstad blir man mindre öppen eftersom urvalet av evenemang är så stort att man kan välja sitt umgänge.

Idén till Jaga vatten föddes för länge sedan men boken tog form under ett och ett halvt år. Biblioteket i Larsmo var en tidig och viktig skola.

– Som liten bar jag hem kilovis med biblioteksböcker. Min farmor vägde ryggsäcken och hade som vana att varna mig för de ryggskador jag riskerade att få.

– För mig är biblioteken en otrolig lyx och en hörnsten i vår demokrati. Jag varken mediterar eller utövar mindfulness men jag går till biblioteket.

Ålder: 30 år.

Familj: Man och två katter.

Karriär: Författare och bloggare. Skriver sedan några år tillbaka bloggen Blejk, Fejt och Fab. Arbetar på Musikcaféet After Eight i Jakobstad. Utsågs till Årets bloggare 2017 och sommarpratade i Radio Vega i fjol.

Aktuell: Med debutboken Jaga vatten (Schildts & Söderströms Förlag).

Favoritförfattare: Monika Fagerholm, Yaa Gyasi, John Steinbeck.

Bok jag återvänder till: Lotta-böckerna av Merri Wiik läser jag gärna när jag är lite småsjuk.

Gillar: Att spela badminton och titta på tv.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning