Kroppen är koreografens verktyg

Än håller kroppen. Trots flera decennier som dansare är Antton Laine alltjämt i god form. Men koreografi tar allt mer av hans tid. Bild: Evy Nickström

Antton Laine började dansa breakdance som liten pojke i Kotka. I dag varvar han showdans med koreografier för gymnaster världen över.

Morgonen är tidig men ingen trötthet kan anas i Tölö sporthall. Ett gäng killar tränar basket, några svettas framför badmintonnätet och en trupp unga kvinnliga gymnaster stretchar sina långa ben.

Glada skratt böljar över den stora och luftiga lokalen.

Dansaren och koreografen Antton Laine iakttar aktiviteten, vinkar åt de gymnastiserande flickorna och ler brett.

– En hall som denna är ovärderlig för unga människor, konstaterar han.

En av Finlands mest hajpade, och prisbelönta, koreografer vet vad han pratar om. Antton Laine växte upp i Kotka i en familj där man förstod sig på vikten av att röra på sig. Pappa var ordförande i Kotkan kisailijat, de två systrarna sysslade med rytmisk gymnastik och lillebror började tidigt dansa breakdance.

– Pojkar fick inte syssla med rytmisk gymnastik, konstaterar Laine.

Dans är fortfarande viktigt men att koreografera upptar allt mer av Laines tid. Att planera program är en njutning, säger han.

Avgörande koreografi

Koreografin ansågs vara avgörande när Tammerforslaget Minetit i februari vann EM-guld i estetisk truppgymnastik. I just den här grenen är koreografin extra viktig eftersom gymnasternas enda verktyg är deras kroppar.

– Det finns inga andra element – varken bommar, ringar eller barrar. Det här innebär att estetisk truppgymnastik är en kombination av konstnärlighet och skicklighet, förklarar Laine.

Minetit gymnastiserade till de mäktiga tonerna av Carmina Burana. När laget i vår deltar i tre världscuptävlingar och därefter i VM är det med ett program som i princip är detsamma men som Laine nu ska finslipa en aning.

– Jag är ganska nöjd men truppen klarar inte riktigt av allt jag vill. Å andra sidan får det inte bli för pressat för gymnasterna heller. De har en krävande vår framför sig.

Att som koreograf sitta med på en tävling är inget Antton Laine älskar, visar det sig. I samma tävling deltar han i allmänhet med flera olika koreografier vilket kan bli en schizofren upplevelse.

– På läktaren sitter jag med både som stödperson och motståndare. Några av "mina" lag klarar sig bra, andra misslyckas och alla starka känslor ramlar i allmänhet i famnen på mig.

– För dem som misslyckas är besvikelsen tung att handskas med. Jag försöker lära mig att glädjas över dem som lyckas.

Vi-anda som bär

Minetit är en trupp som har svetsats samman under år av stenhård träning och uppoffringar. Ett program som tar knappa tre minuter att uppföra har krävt hundratals timmar av slit. Och eftersom Finland är litet har ingen tränare råd att handplocka gymnaster till sin trupp – finska lag, däribland Minetit, växer fram efterhand och gymnasterna kämpar sig tillsammans fram mot toppen.

– Ett sådant lag har också ett hjärta, påpekar Antton Laine.

– Minetit har både laganda och talang vilket är en förutsättning för att kunna prestera.

För en koreograf är förstås samarbetet med tränarna av yttersta vikt. Minetit tränas av Titta Heikkilä och Teija Kukkala – en duo som enligt Laine hyser ett aldrig sviktande förtroende för sin koreograf.

Men Antton Laine koreograferar också flera utländska lag. I vinterns EM hade han gjort koreografin till åtta olika trupper, bland dem trupper från Spanien och Ryssland med en helt annan kultur än den finländska. Särarter i temperament och begåvning ställer också andra krav på koreografin.

– Spanska gymnaster är temperamentsfulla och inte alls så inriktade på att träna som till exempel de ryska gymnasterna är.

– De ryska gymnasterna är självsäkra och tror på sig själva. I Ryssland finns det så många skickliga gymnaster att en lagledare kan bygga upp exakt det lag hen vill ha.

Hemma-VM om ett år

Estetisk truppgymnastik är en av de populäraste grenarna i finländsk damidrott i dag. Det EM-guld Minetit kammade hem var inte bara en trofé för truppen, det var också en erkänsla för en gren som så många offrar mycket för.

Antton Laine har varit med tillräckligt länge för att se farorna.

– Framgång föder press. Det är svårt att förlora när man har fått smak för att vinna.

– Viktgast är att man orkar upprätthålla passionen för att träna.

Sommaren 2017 stundar hemma-VM i estetisk truppgymnastik. Antton Laine säger att han funderar mycket på olika rörelser och på musiken redan nu.

– Minetit kommer att uppträda med ett helt annat program än i år, lovar han.

– Den koreografin ska bli något helt nytt och överraskande. Det blir härligt att utforma den nya koreografin tillsammans med truppen.

Vid sidan av ett tjugotal olika koreografier till VM har Laine sin egen kropp att tänka på. I sommar dansar han på Uusi Iloinen Teatteris scen, tillsammans med bland annat Kiira Korpi.

– Än har jag inte rostat. Ibland värker kroppen men jag är lycklig så länge jag kan hålla på.

Ålder: 43 år.

Familj: Sambo med skådespelaren Riko Eklundh.

Karriär: Dansare och koreograf. Har som dansare vunnit ett VM-guld och tre VM-silver i showdans och dansar i sommar i Uusi Iloinen Teatteris uppsättning på Peacock. Är numera mycket känd som koreograf för ett tiotal gymnastiktrupper världen över. Har gjort flera prisbelönta koreografier, bland annat den koreografi som gav Minetit EM-guld i estetisk truppgymnastik för tre veckor sedan.

Oväntad talang: Är utbildad bagare men bakar numera nästan enbart under sommarsemestrarna i yttre skärgården.

Bästa danslåten: Tonerna i Carl Leopold Sjöbergs version.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning