Kronprinsessan bjöds på bröllopsresa i plan registrerat i skatteparadis

Bild: HBL-arkiv/Cata Portin

Avslöjandena i samband med den så kallade paradisläckan fortsätter. Nu dras också kronprinsessan Victoria in. Det flygplan hon åkte på bröllopsresa i var nämligen registrerat i skatteparadis och ägs av EF-grundaren Bertil Hult som enligt SVT har dolda bolagsupplägg i skatteparadis.

Bertil Hult har grundat språkresebolaget EF som har verksamhet i 116 länder och över 40 000 anställda. Han är en av Sveriges rikaste personer, god för över 35 miljarder kronor eller 3,6 miljarder euro.

På onsdag kväll sänds SVT:s Uppdrag granskning som i samband med den så kallade paradisläckan gått igenom dokument om Hult.

Programmet visar att Hult använder en klassisk internationell metod för att slippa skatt: Han placerar flera av EF-koncernens varumärken i Bermuda och Luxemburg.

Då kan andra EF-företag som bedriver riktig verksamhet betala royalty och licenser dit för rätten att använda varumärkena. Företag som Facebook och Nike hör till dem som har liknande lågskattelösningar. Så minskas vinsten – och skatten – i länder med högre skattesatser, medan vinsten ökar i skatteparadisen.

Enligt Uppdrag granskning har Hult över 25 bolag i olika skatteparadis.

I bara en bolagsstruktur, via Luxemburg och Malta, har han personligen på tre år tagit ut 31 miljoner euro i vinstutdelning.

– Syftet är att få ner skatten så nära noll som möjligt. Det är ett extremt komplicerat upplägg som betyder att man kringgår en mängd olika regler i olika länder. Man spelar ut skattesystem mot varandra, man trixar på olika sätt, som gör att till slut så betalar man inte någon skatt alls, med undantag av lite nominell beskattning här och där, säger Torsten Fensby, expert på skatteflykt.

Fensby ser dock inte att uppläggen är olagliga.

Bjuder kungafamiljen

Hult är god vän till den svenska kungafamiljen och bjuder regelbundet den på flygturer med sitt privatplan registrerat på Bermuda.

Det gjorde han bland annat 2010 när kronprinsessan Victoria gifte sig med prins Daniel. Efter bröllopet åkte de på resa med hans flygplan och lyxjakt i Franska Polynesien och i USA. De bodde också i hans hus.

– Det är en god vän och att nyttja goda vänners färdmedel är inget konstigt, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Hults rikedomar och närhet till kungafamiljen har varit i rampljuset förr. Vad som inte är känt är att dessa lyxfarkoster registrerades på brevlådeföretag på Bermuda, med hjälp av juristbyrån Appleby som har Hult och EF som kund – det är läckta dokument från byrån som nu granskas av journalister internationellt.

Den typen av upplägg kan kunderna tjäna miljoner på, framgår av handlingar från juristbyrån.

Nekar skatteflykt

Skatteverket har samtidigt underkänt att sju av Hults anställda piloter är skattskrivna i Schweiz. De bor officiellt i samma lägenhet i Luzern, inte långt från EF:s huvudkontor. Men grannar där har aldrig sett dem och Skatteverket konstaterar att de bor i Sverige. De har därför åkt på en skattesmäll och straffavgifter på miljoner.

Varken Hult eller någon annan företrädare för EF vill bli intervjuad. I ett skriftligt svar säger EF att bolagets struktur inte är uppsatt för att undvika skatt, att Hults båt och flyg inte registrerats på Bermuda av skatteskäl, samt att han betalar privat när han använder dem.

Dagens Nyheter skriver att Bertil Hult "aldrig gjort hemlighet av att han vill betala så lite skatt som möjligt" och att han är känd för att spendera pengar på gåvor och fester.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Högklassigt och hållbart direkt från producenten

Mer läsning