Kronprinsessan Mary gillar finskt öl men ogillar att kocka

Kronprinsessan Mary drack en klunk finskt öl med välbehag. Minister Jakob Elleman-Jensen var också nöjd. Bild: Niklas Tallqvist

Lakrits, öl och creme brulée stod på menyn när kronprinsessan Marys besök i Helsingfors fortsatte på torsdag eftermiddag.

Också en kronprinsessa kan gilla öl, i synnerhet finskt öl.

– Det smakar gott, konstaterade kronprinsessan Mary efter att ha tagit en stor klunk ur det stop som erbjöds henne.

Prinsessans Helsingforsbesök fortsatte på torsdagen med ett besök på en matmässa på Danmarks ambassad. Besöket avslutades med att prinsessan kockade tillsammans med kocken Tomi Björck.

– Gillar Hennes kungliga höghet att laga mat, undrade Björck och fick ett nekande svar.

Med gemensamma krafter åstadkom prinsessan och kocken en creme brulée smaksatt med lakrits.

På tal om likheter mellan det australiensiska och det nordiska köket konstaterade kronprinsessan Mary att båda favoriserar lokala råvaror.

Besöket i Finland inleddes på torsdag morgon i stadshuset i Helsingfors.

Kronprinsessan Mary, vänlig och elegant, möttes av danska flaggor och barn i röd-vita hattar. Bild: Niklas Tallqvist

Fyrtio dödstysta och blyga barn i röd-vita hattar bildade mottagningskommitté. De mest talföra av dem tinade snabbt upp efter att kronprinsessan hade hälsat, småpratat och hört sig för hur barnen mådde.

Barnen kom från förskolorna Onnela och Karpalo och all konversation gick på engelska.

Varför var ingen svenskspråkig förskola representerad?

– Det är en slump, sade Samuel Sorainen som representerar den kommunikationsbyrå som handhar en del av arrangemangen under det kungliga besöket.

Kronprinsessan fick i sista stund hoppa in som stand in för sin man kronprins Frederik. Kronprinsen har opererats akut för diskbråck och är sjukledig i två veckor.

Kronprinsessans besök i Finland är dels ett sätt att fira Finlands hundra år som självständig nation, dels ett handelsbesök. Kronprinsessan leder en delegation bestående av flera danska företag och programmet inleddes med seminariet Urban solutions.

Värdar för besöket i stadshuset var borgmästare Jan Vapaavuori och biträdande borgmästare Anni Sinnemäki.

Talför och orädd

Kronprinsessan Mary har beskrivits som välklädd, charmig och öppen. I våras kunde hela världen via en länk som spreds viralt, också notera att hon är en hustru som inte är rädd för att retas lite med sin man.

I sitt tal till kronprins Frederik på hans 50-årsdag avslöjade kronprinsessan att maken har en vurm för fula sportkläder i lycra, ett material kronprinsen enligt sin hustru bär upp bra.

"Jag har dock lite svårt för kombinationen av lycra, hjälm och rullskidor. Och när du och dina lagkamrater skulle till ert första Vasalopp och valde att genomföra det i vit lycra... helt ärligt, det går inte", sade Mary ackompanjerad av middagsgästernas jubel.

Kronprinsessan valde också att avslöja sin makes fäbless för dåliga vitsar, som följande lustighet som prins Frederik tydligen är omåttligt förtjust i och älskar att upprepa:

"Are You finished, undrar servitören när kronprinsens tallrik är tom.

No, I'm danish, svarar prinsen."

Träff under OS

Kronprinsessan Mary föddes som Mary Donaldson i Tasmanien den 5 februari 1972. Hon är utbildad jurist och har arbetat med marknadsföring och reklam.

Kronprins Frederik och Mary Donaldson möttes av en slump på baren Slip in i Sydney i samband med OS 2000. De började prata men det dröjde flera timmar innan prinsen avslöjade sin verkliga identitet.

Paret lyckades hålla sin relation hemlig i ett par år men när dansk press fick nys om anledningen till Frederiks otaliga resor till Australien var smekmånaden över.

Speciellt nervös uppges Mary ha varit inför det första mötet med den imposanta drottning Margrethe, ett möte som förlöpte väl. Förlovningen eklaterades 2003 och paret vigdes i Köpenhamn 2004.

Många av oss som såg bröllopet minns väl hur en rörd kronprins försökte blinka bort tårarna när han såg sin brud vandra uppför altargången i Vor Frue Kirke.

Äldste sonen Christian föddes 2005, något år senare föddes dottern Isabella och 2011 fick kronprinsparet även tvillingarna prins Vincent och prinsessan Josephine.

Kronprinsessans besök i Finland fortsätter på fredagen i Åbo.

Bild: Niklas Tallqvist

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning