Krokodilen mot utmanaren i Zimbabwes första val sedan Mugabe

I huvudstaden Harare demonstrerade tusentals anhängare till oppositionspartiet, med krav på att presidentvalet den 30 juli ska gå rättvist till. Bild: TT-AP/Tsvangirayi Mukwazhi

Zimbabwe förbereder sig på det första valet efter Robert Mugabe, som styrde med järnhand i 37 år. Måndagens historiska val står mellan Mugabes efterträdare Emmerson Mnangagwa – "Krokodilen" – och den unge karismatiske utmanaren Nelson Chamisa.

Den 30 juli hålls allmänna val och presidentval i Zimbabwe.

Oppositionspartiet har riktat kritik mot regeringspartiet och varnar för valfusk. Regeringen har dock givit upprepade löften om att presidentvalet ska vara transparent, fritt och rättvist.

Ett positivt tecken är att observatörer från EU denna gång har tillåtits övervaka valet den 30 juli. Det har inte hänt sedan 2002, något som då slutade med att Sveriges Pierre Schori, som var chef för EU:s valobservatörer i Zimbabwe, kastades ut ur landet.

Källor: AFP med flera.

In i det sista försökte han klamra sig fast vid makten. Men till sist tvingades Mugabe avgå i november i fjol – efter ett vanstyre som lagt ekonomin i ruiner. Nu står kampen mellan president Mnangagwa och oppositionsledaren Chamisa, som tog över efter att Morgan Tsvangirai dog i februari.

– Jag tror att det kommer att bli mycket jämnt, säger Ellen Dingani, som är chef vid Zimbabwe election support, Zesn, som arbetar för fria och demokratiska val.

Efter ett attentat mot Mnangagwa i juni befarades att mer våld skulle följa, men så har det inte blivit.

– Mordförsöket mot presidenten var förstås en mycket oroväckande händelse. Något liknande har aldrig tidigare hänt under ett val. Men i övrigt har valprocessen gått relativt lugnt till, konstaterar Ellen Dingani.

Jämfört med Mugabe-eran – då valen kantades av våld, hot och fusk – märks en tydlig skillnad till det bättre, enligt Ellen Dingani.

Ett viktigt samtalsämne i Zimbabwe är hur Mnangagwa kommer att infria sina många fagra löften om han vinner.

– Folk frågar sig varför förändringarna inte redan har införts av regeringen, som ju redan sitter på makten. Folk blir förvirrade av detta och många anser att regeringens budskap saknar trovärdighet.

Zimbabwe styrdes från självständigheten 1980 fram till 2017 av Robert Mugabe som när han tillträdde var en hyllad frihetshjälte men som under årens gång förvandlades till en hänsynslös och maktfullkomlig ledare.

Vid självständigheten var Zimbabwe ett välmående land med ett produktivt jordbruk och en hel del industri som lades i spillror av decenniers vanskötsel. Under 2000-talet drabbades landet av en ekonomisk kollaps och ett ökande politiskt förtryck.

Nästan hela Zimbabwes befolkning på drygt 16 miljoner tillhör ett av de två bantufolken shona och ndebele. Två av tre invånare bor på landsbygden, men inflyttningen till städerna är omfattande. Slumområden har vuxit upp kring de större städerna.

Källa: Landguiden, Utrikespolitiska institutet i Sverige

Svaret från Mnangagwa – som tidigare var Mugabes högra hand och ökänd för sina brutala metoder – har varit att först ska valet vinnas och makten säkras på längre sikt, därefter kan reformer genomföras.

Regeringspartiet Zanu-PF förfogar över en mäktig valapparat. Landsbygden är sedan gammalt partiets starka fäste. Men Chamisa och oppositionspartiet Rörelsen för demokratisk förändring (MDC) har en chans att nå framgång hos grupper på landsbygden, inte minst då Chamisa talar de två största lokala språken shona och ndbele. Den blott 40-årige utmanaren lockar många unga väljare och han är populär hos den urbana befolkningen.

Något som dock har väckt ont blod är Chamisas kvinnoföraktande kommentarer. Vid ett valmöte uppgav han att han skulle "ge bort" sin 18-åriga syster till Mnangagwa om presidenten fick fem procent av rösterna i valet, enligt dagstidningen The Herald.

Den 30 juli går zimbabwierna till allmänna val och presidentval. Oppositionspartiet har riktat kritik mot regeringspartiet och varnar för valfusk. Regeringen har dock givit upprepade löften om att presidentvalet ska vara transparent, fritt och rättvist. Bild: TT-AP/Tsvangirayi Mukwazhi

I slutet på juni undkom Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa döden med en hårsmån då en sprängladdning detonerade precis intill honom. Två människor dödades i attentatet som inträffade i landets näst största stad Bulawayo. Bild: TT-AP/Tsvangirayi Mukwazhi

Ung och karismatisk utmanare. Zimbabwes oppositionsledare Nelson Chamisa är 40 år och attraherar många unga väljare. Bild: TT-AP/Tsvangirayi Mukwazhi

Ellen Dingani, chef för organisationen Zesn i Zimbabwe, arbetar för rättvisa och fredliga val. Bild: TT-Zesn

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning