Kritisk opposition fick säga sitt om budgetförslaget – "Vill ni förstöra en hel näringsgren?"

Riksdagshuset. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Oppositionspartierna är inte nöjda med regeringens budgetförslag för 2021. Förslaget saknar tillräckliga sysselsättande åtgärder och regeringen kör nu ner Finland i en våg av arbetslöshet anser oppositionen.

Veckan började för regeringen med den krävande uppgiften att komma överens om nästa års budget. Då budgetförhandlingarna var klara väntade genast på torsdagen riksdagens frågetimme, där oppositionen fick säga sitt om budgetförslaget.

Oppositionen kritiserar starkt regeringen för de sysselsättande åtgärder som förslaget innehåller, eller snarare som oppositionspartier anser att förslaget saknar. Också skattebesluten, som höjningen av torvskatten, får kritik från oppositionshåll.

Sannfinländarna säger att regeringen nu kör ner Finland i en djup våg av arbetslöshet. Samlingspartiet är inne på samma spår och anser att regeringen uppgett felaktiga siffror för hur många nya jobb budgetförslaget för med sig. Enligt regeringen innehåller förslaget åtgärder som ska skapa 31 000 till 36 000 nya jobb inom tio år. Samlingspartiet säger att den sanna siffran är högst hälften av detta.

– Ni har inte räknat med de beslut som minskar på sysselsättningen. Folk är arbetslösa och behöver arbete nu, inte i slutet av årtiondet, säger partiets ordförande Petteri Orpo och tillägger att stimuleringar är okej i detta läge, men endast om också tillräckliga sysselsättande åtgärder införs.

Också Rörelse Nu:s Harry Harkimo ger en känga åt regeringen. Harkimo säger att sysselsättande åtgärder inte gör någon nytta om den ekonomiska tillväxten saknas.

Aktiveringsmodell nummer 2?

Samlingspartiets Ben Zyskowicz ifrågasätter varför regeringen nu är redo att införa en aktiveringsmodell nummer 2, då den tidigare aktiveringsmodellen kritiserades så starkt under förra regeringsperioden och sedan slopades.

– Det handlar inte om en ny aktiveringsmodell utan om att införa en nordisk modell, där servicen stärks och karensen märkbart lättas, säger arbetsminister Tuula Haatainen (SDP).

Haatainen säger att den nordiska modellen bland annat innebär att TE-tjänsterna ökas med 40 procent och att över tusen nya personer anställs för att hjälpa arbetssökande att komma ut i arbetslivet.

Dessutom skulle det nuvarande karenskravet som flåsar arbetssökande i nacken lättas märkbart. Regeringen vill framöver se en modell där arbetssökande själva ansvarar för att aktivt söka omkring ett jobb i veckan.

– Om den arbetssökande inte följer detta krav kommer i första hand en påminnelse, så efterföljer en diskussion och först sedan kommer karensen, säger Haatainen.

– Andra nordiska länder har satsat mycket mer på sysselsättande service, men Finland har släpat efter. Därför har våra resultat också gjort det, säger hon.

"Regeringen försöker fatta ansvarsfulla beslut"

Utöver sysselsättningen är energibeskattningen ett område som får stark kritik.

Sannfinländarnas Mauri Peltokangas ställer frågan om regeringens plan är att förstöra en hel näringsgren, och refererar då till regeringens beslut att skärpa skatten på torv som energikälla med 2,7 euro per megawattimme.

Finansminister Matti Vanhanen (C) slår ner kritiken genom att säga att skatten efter höjningen stiger till ungefär motsvarande nivå som åren 2013-2014.

– Förstörde skatten då en hel näringsgren?

Trots den kritikfyllda timmen står regeringen bakom sitt budgetförslag. Statsminister Sanna Marin (SDP) säger att hon är nöjd med den helhet regeringen förhandlat fram i denna svåra och oförutsägbara tid.

– Regeringen försöker fatta ansvarsfulla beslut. Vi kan inte vara fullt säkra på att varje beslut är rätt, men trots det måste beslut fattas, säger Marin.

– Vi är i ett krisläge och vi måste tillsammans försöka klara oss ur det.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning