Kritikstorm mot Timo Soini efter att han deltagit i abortkritisk demonstration

Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

I helgen kritiserade utrikesminister Timo Soini Irlands beslut att tillåta abort. Nu kritiseras Soini för att ha deltagit i en demonstration för abortmotståndare.

Finlands utrikesminister Timo Soini (Blå) har på sistone väckt uppståndelse med sina uttalanden om abort. Soini kommenterade Irlands folkomröstning om att tillåta abort i sin blogg i helgen. I bloggen uttryckte Soini sorg för att Irland nu kommer att tillåta abort.

– Världen har blivit konstig, om man måste försvara att man försvarar livet, skrev Soini.

Soini är katolik och hans abortmotstånd är välkänt. Uttalandet väckte ändå kritik eftersom Soini för närvarande är Finlands utrikesminister och Finlands officiella linje är att främja kvinnors rättighet att göra abort.

På onsdagen utvecklades skandalen när det visade sig att Soini under ett besök i Ottawa, Kanada deltagit i en så kallad "pro life"-demonstration. Pro life är ett uttryck som används av abortmotståndare speciellt i Nordamerika.

Deltagandet blev känt efter att Blå framtids statssekreterare twittrade om saken i början av maj. Fram tills nu hade tweeten gått de flesta förbi.

Bland andra Vänsterförbundets ordförande Li Andersson tog ställning till Soinis deltagande i demonstrationen. Andersson förvånade sig över att Soini deltagit i en demonstration på en arbetsresa och ville veta vad regeringen anser om saken.

Även De grönas ex-ordförande Ville Niinistö twittrade om Soinis åtagande. Niinistö ansåg att utrikesministern mycket väl kan delta i demonstrationer som följer Finlands linje, men att det är olämpligt om demonstrationen strider mot Finlands uttalade politik.

Riksdagsledamoten Ozan Yanar (Gröna) sållade sig till dem som kritiserar Soinis tilltag. Yanar förvånade sig över att utrikesministern kräver inskränkningar i kvinnors rättigheter, vilket är tvärtemot Finlands långsiktiga målsättning.

Även författaren Jari Tervo tog ställning. Tervo ansåg att Soinis deltagande var en kränkning mot de mänskliga rättigheterna.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00