Kritikerpris till Camilla Granbacka

Camilla Granbacka får E. J. Vehmas pris för sin gärning som konstkritiker. Bild: Riitta Supperi/Pressbild

Konstkritikern Camilla Granbacka får E. J. Vehmas kritikerpris på 20 000 euro.

Priset delas ut av Finska kulturfonden till en förtjänstfull konstkritiker med minst tre års mellanrum.

I motiveringen lyfter man fram Camilla Granbackas gärning både som konstkritiker och forskare med modernism och nutidskonst som specialområde. Granbacka (född 1972) har skrivit konstkritik för bland annat Hufvudstadsbladet.

Också Camilla Granbackas bok Sigrid Schauman. Med palett och penna om Sigrid Schaumans konstnärskap uppmärksammas i prismotiveringen. Boken har också kommit ut i finsk översättning. Den presenterar också Sigrid Schauman i rollen som konstkritiker.

Priset delades ut på Helsingfors bokmässa.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning