Kritiker av militäroffensiv gripna i Turkiet

HDP-ledaren Sezai Temelli (i mitten med skägg) utreds av åklagare sedan han beskrivit den turkiska militäroffensiven som ett "ockupationsförsök". Arkivbild. Bild: AP/TT

Turkisk polis har gripit över 20 personer som kritiserat militäroffensiven i nordöstra Syrien. De misstänks för att ha spridit "terroristpropaganda".

En av de gripna, Hakan Demir, chef för den oppositionella nyhetssajten Birgun, anklagas för att ha försökt väcka "hat och fiendskap". Detta sedan han rapporterat om att civila dödats under den turkiska militäroffensiven.

Regeringen förnekar att civila fallit offer i angreppet mot kurdisk milis i Syrien.

Utöver de drygt 20 gripna pågår undersökningar mot ett 80-tal personer för liknande misstankar.

Sezai Temelli och Pervin Buldan, ledare för det prokurdiska partiet HDP, finns med på listan över personer som utreds. Anledningen är att de i ett uttalande beskrivit militäroffensiven som en invasion och ett "ockupationsförsök".

Människorättsgrupper har riktat stark kritik mot vad de beskriver som inskränkningar i pressfriheten i Turkiet sedan den misslyckade statskuppen 2016.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning