Kritiken mot VM: "Gör oss till försöksdjur"

Yohann Diniz anklagar VM-arrangören i Doha för att behandla gångarna i mästerskapet för "försöksdjur". Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Hårda ord har riktats mot Qatar sedan landet utsågs till värdnation för friidrotts-VM. Senast i raden av kritiker: världsmästaren i tiokamp, Kevin Mayer, och regerande VM-guldmedaljören i gång, Yohann Diniz.

– Vi kan alla se att det här är en katastrof. Det är tomt på läktarna och saker och ting har inte anpassats efter värmen över huvud taget, säger Mayer enligt brittiska BBC.

Fransmannen syftar främst på det smått parodiska maratonloppet som genomfördes i 32-gradig värme natten till lördagen i huvudstaden Doha. Hela 28 deltagare tvingades bryta på grund av de extrema förhållandena.

– Det är sorgligt, säger Mayer och tillägger:

– Vi får lägga alla rimliga argument åt sidan och koncentrera oss mer på vår passion för sporten, för annars hade jag bojkottat det här VM:et.

Tiokamparen får medhåll från landsmannen Yohann Diniz som är på plats i Qatar för att försvara sitt VM-guld på 50 kilometer gång.

Till skillnad från de aktiva inne på Khalifastadion, som är utrustad med luftkonditionering, får Diniz precis som maratonlöparna utstå extrema temperaturer utanför arenan – något som gör honom förbannad.

– Jag är extremt upprörd. Om vi hade varit inne på stadion hade vi haft normala förhållanden, men utanför har de placerat oss i en smältugn. De gör oss till försöksdjur, säger Yohann Diniz.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning