"Människor väcks av glassplitter i sina sängar – det är ett helt nytt Sverige vi ser"

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell. Bild: Claudio Bresciani/TT

Den senaste tidens våldsamma sprängningar och skjutningar i landet förskräcker. Det anser Moderaterna som kräver att regeringen agerar.– Det här är en epidemi som måste stoppas, säger Johan Forssell (M).

Det senaste dygnet har flera våldsamma händelser skakat landet. Skottdramat på Malmö centralstation, två sprängningar i Malmö och åtminstone fem skjutningar på olika platser i landet.

Till det kommer den kraftiga explosionen i centrala Linköping i fredags.

– Man talar ofta om att saker är extremt allvarliga, men det här raserar ju hela samhällskontraktet för människor. Det här har pågått under så lång tid nu, och jag ställer mig frågan: När ska regeringen börja ta ansvar?, säger Johan Forssell, som är M:s rättspolitiske talesperson.

"Ett nytt Sverige"

– Människor i Malmö som jag pratar med är rädda att gå ut. Människor som väcks på nätterna av glassplitter i sina sängar – det är ett helt nytt Sverige vi ser, en omfattning av den här brottsligheten vi inte varit med om tidigare, fortsätter han.

Antalet skjutningar har de senaste åren legat mycket högt i Sverige jämfört med tidigare. Hittills i år är antalet ganska konstant jämfört med i fjol. Polisen räknar till 100 skjutningar, jämfört med totalt 306 år 2018. Statistiken sträcker sig dock bara fram till den sista maj så den senaste tidens händelser omfattas inte.

Lokalt ser Malmöpolisen samtidigt en ökande trend med sprängningar.

Det är hög tid att regeringen genomför reformer för att få bukt med problemen, anser Johan Forssell.

– Vi har pekat på att införa särskilda visitationszoner för att mer systematiskt kunna leta efter vapen och sprängmedel. Eftersom vi vet att mycket är gängrelaterat vill vi ha en särskild gängbestämmelse där man fördubblar straffen för gängrelaterad kriminalitet.

Han nämner även skärpta straff för narkotikaförsäljning och vapenbrott.

– Vi vet att narkotikan och skjutningarna ofta hänger ihop. Vi menar att man bör skärpa straffen för båda för att se till att färre i de här gängen kan vara ute på gatorna helt enkelt.

Hyllar nya vapenlagen

Även om antalet skjutningar ligger stabilt minskar inte antalet döda i skjutningar. Mats Löfving, chef för Polisens nationella operativa avdelning (Noa), kommenterade utvecklingen för TT i början av juni:

– Vi ser att skjutningarna minskar i antal och att antalet skadade i skjutningar minskar. Antalet döda är dock konstant, och det är helt oacceptabelt givetvis, sade han.

Han framhöll att polisen tydligt prioriterar att hitta unga män som "går ute på stan med skarpladdade vapen" och lyfte den nya vapenlagen som ett effektivt verktyg.

– Jag tror att vi hittills i år har låst in och fått domstolen att häkta mellan 120 och 130 sådana unga män, sade Löfving.

TT söker regeringen för en kommentar.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning