Kritik mot rapporteringen om Melania Trumps kläder – "Luktar gammaldags damtidning"

Jenni Haukio och Melania Trump samtalade på Talludden om barnens situation och Finlands styrkor som välfärdsstat. Ändå riktades mediers uppmärksamhet mest mot deras klädsel. Bild: Martti Kainulainen

Kvällspressen jämte Helsingin Sanomat publicerade på måndagen ett flertal artiklar om Melania Trumps klädsel. På kvällen ville Yle inte vara sämre och tog upp klädseln i nyhetssändningen. Osmakligt och gammaldags, anser genusforskaren Mira Karjalainen.

Först var medierna oroliga över att Melania Trump fått en dålig briefing om vädret, eftersom hon hade långärmat på sig när hon anlände till Helsingfors. Temperaturen låg då kring trettio grader.

På måndagen handlade det om fjärilen hon bar på midjan. Då blev frågan om den skulle vara en hänvisning till naturen i Finland.

Alla var inte glada över rapporteringen om mötet mellan Jenni Haukio och Melania Trump. Journalisten Reetta Rönkä uttryckte sin besvikelse över rollen som kvinnorna tilldelades i Yles huvudnyhetssändning. Hon skrev att "kvinnornas roll i det hela står helt klar för oss nu när även Yle nämnde ´fjärilsmönstret på damernas kläder´".

Rönkä är inte ensam om att rikta skepsis mot mediernas rapportering.

Emmi Paajanen är vice ordförande för Centerns ungdomsförbund och rasade på Twitter över Helsingin Sanomats artikel om mötet på Talludden.

"När presidenternas makar träffas för att samtala, väljer den största dagstidningen i Finland att analysera deras kläder. Ingenting skrivs om till exempel vad Haukio och Trump har pratat om. Skärp er", stod det.

Radiojournalisten Jussi Latvala frågade sig "om inte även Donald Trump hade kläder på sig" när paret steg ut från flygplanet. Då syftade han på Ilta-Sanomats artikel om Melania Trumps klädsel i det varma vädret.

Genusvetare: "Osmakligt"

Mira Karjalainen är docent och forskar i genusvetenskap vid Helsingfors universitet. Hon följde med rapporteringen under måndagen och jämför rapporteringen med slottsbalen.

– Det luktar gammaldags damtidning långa vägar, säger hon.

Att medier kommenterar klädsel under ett politiskt toppmöte menar Karjalainen är "osmakligt".

– Det gäller även om man säger något om Donald Trumps utseende. Men det här slog den här gången mot kvinnorna.

Att Iltalehti och Iltasanomat skriver så är en grej, men Helsingin Sanomat och Yle?

– Den här sortens klickjournalistik är tragisk. Det är synd att se att Helsingin Sanomat och Yle går med i det här racet, även om jag förstår logiken. De behöver läsare, säger Karjalainen.

– Frågan vi borde ställa oss i det läget är: "Vad berättar medierna inte om, när de berättar om klädseln?", säger Karjalainen.

Det tankesättet är fundamentalt inom genusvetenskap och feminism, ja egentligen all form av kritiskt tänkande, menar Karjalainen.

Melania Trump saknar bakgrund inom politiken, även om hon brukar ta ställning i frågor rörande barn, utbildning och sjukvård. Melania Trump är i grunden affärskvinna, modedesigner och fotomodell.

Jenni Haukio har haft uppdrag i Samlingspartiet, bland annat som kommunikationschef. Vanligtvis titulerar medier Haukio som poet.

Mira Karjalainen antar att Melania Trumps och Jenni Haukios inverkan på makarnas politik är begränsad. Hon hoppas att presidenterna lyssnar på experter i stället när det gäller barns och kvinnors rättigheter.

– Det är roligt att de tar familjen med sig. Samtidigt är tanken på att Haukio och Trump gör någon sorts mjuk diplomati ganska förlegad, säger Karjalainen.

Äktenskapet med Donald Trump säger Karjalainens att "lite liknar ett gisslandrama", som hon hört någon dra ett skämt om.

Kontrasten mellan olika First Ladies är tydlig när man jämför med bland andra juristen Michelle Obama och akademikern Pentti Arajärvi. Deras engagemang hade inte endast ett pr-syfte, utan var också politiskt, menar Karjalainen.

Ur ett feministiskt perspektiv fanns det inte mycket att hänga i julgranen under toppmötet.

– Både Trump och Putin är värdekonservativa gubbar. Varken Ryssland eller USA har haft en kvinnlig ledare. Det har däremot exempelvis Bangladesh haft, säger Karjalainen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning