Kritik mot "Heil"-hälsning på finlandssvensk sångfest

Emma Kaivo-oja ledde paraden under sångfesten i Åbo 2011. Arkivbild. Bild: Robert Seger/Moment

Det drar ihop sig till sång- och musikfest i Karleby. Men repertoaren har väckt kritik och deltagarna är betydligt färre än förra gången.

Under helgen den 10–12 juni fylls Karleby av sång och musik då Finlands svenska sång- och musikförbund, FSSMF, ordnar storjippo i staden.

Förutom övningar, mingel och fest ordnas tiotals körkonserter samt blås- och stråkkonserter, främst under fredagen och lördagen.

Färre kommer

Men evenemanget är inte lika populärt som senast. Enligt förbundsordförande Patrik Karlsson har omkring 1 800 personer anmält sig. Det är 500–600 färre än förra gången. Det största bortfallet står ålänningarna för.

– Landskapet brukar komma med flera körer. Men i år kommer bara enstaka deltagare från Åland och inga körer, säger Patrik Karlsson, som påpekar att Karleby ur finlandssvenskt perspektiv ses som den nordligaste utposten.

– Man brukar skämtsamt säga att det är längre dit upp än hit ned, säger Karlsson som bor i Vanda.

Det har också kommit kritik mot upplägget. Tidigare har varje kör haft egna konserter. Det konceptet lämnar man i år eftersom man velat korta ned festen från fyra dagar till två och en halv dag.

– Det kan finnas sådana som väljer att inte komma på grund av det, säger Mikael Fröjdö, verksamhetsledare på FSSMF.

Kritik mot "Heil"-hälsning

Dessutom har det förekommit kritik mot repertoaren, och då alldeles särskilt mot textinnehållet i lördagskvällens konsert i ishallen. Dels kommer körerna att hylla hans majestät konungen. Dels förekommer hälsningstermen "Heil" på tyska.

Mikael Fröjdö känner till kritiken och hänvisar till Barbro Smeds, ordförande för musikutskottet som planerat de gemensamma konserterna. Hon säger att det rör sig om historiska verk, till exempel Richard Wagners opera.

– Det här verket skrevs långt innan Hitlers tid. Heil var ett hälsningsord i Tyskland, säger Barbro Smeds.

Sång- och musikförbundet har inte tänkt gå in och ändra i repertoaren. Detta eftersom körerna runt om i Svenskfinland redan tränat i månader.

– Repertoarer brukar alltid kunna ge reaktioner. Men vi fäste inte någon särskild uppmärksamhet vid formuleringarna när musiken valdes ut, säger Barbro Smeds.

Stämningen

I stället hoppas man nu att det nya upplägget med några större konserter och en mängd "promenadkonserter" ska locka fler åhörare till Karleby. Nicke Kavilo, projektledare i Karleby, är också medveten om kritiken.

– Man ska framför allt komma hit för att uppleva stämningen. Pop-up-konserterna ordnas på flera ställen under lördag eftermiddag, och de är gratis. Sedan lyfter jag gärna upp lördagskvällens konsert i ishallen och den avslutande konserten på söndag eftermiddag, säger Nicke Kavilo.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning