Kritik mot försök att begränsa Yles utbud

Sanomakoncernens önskan att begränsa Yles utbud får kritik. Bild: Markku Ulander

Sanomakoncernens klagan till EU:s konkurrensmyndigheter möts med kritik av journalister och kulturarbetare.

Hannu Marttila, mångårig journalist på Viikko-Sanomat, Ilta-Sanomat och Helsingin Sanomat, uppger på sociala medier att han har sagt upp sin prenumeration på Helsingin Sanomat i protest mot Sanomakoncernens agerande. Han hoppas att bojkotten ska bli en folkrörelse tills Sanoma drar tillbaka sin klagan.

Sanomas klagomål gäller framför allt Yles tillhandhållande av videotjänster som Yle Arenan och elektroniskt inlärningsmaterial, som mediekoncernen menar strider mot EU:s regler.

Rundradions programarbetare RPA skriver i ett pressmeddelande att man häpnar över att Sanoma återigen vill begränsa Yles verksamhet. "Att försvaga Yle Arenan enligt börsbolaget Sanomas krav skulle enbart tjäna de multinationella mediejättarna. Det skulle vara ett bakslag för inhemska produktionsbolag, om Yle inte längre kunde köpa eller dela innehåll som de producerar", skriver programarbetarna.

Privata medieaktörer, inklusive Hufvudstadsbladet och KSF Media, har sedan tidigare drivit på att Yles textinnehåll på webben bör begränsas. Regeringen gav i december en proposition om en reviderad Yle-lag, som har behandlats i riksdagen under våren.

Som motåtgärd har ett medborgarinitiativ sedan februari samlat 39 000 röster för att säkra Yles textbaserade utbud i nuvarande form.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning