Kristinestads gymnasium klättrade 152 placeringar

Bild: Benjamin Lundin

Kristinestads gymnasium gjorde ett jättekliv uppåt när man jämför gymnasierna i de fyra obligatoriska ämnena i vårens studentskrivningar. I fjol var gymnasiet 171:a och i år 19:e bland alla gymnasier i Finland, framgick det av Studentexamensnämndens statistik som gavs ut på fredagen.

Det är en stigning med hela 152 placeringar på bara ett år. Vad är förklaringen?

– En faktor är ju det att vi är en mycket liten skola. Vi har sju som blir studenter så undervisningen blir ju ganska personlig, förklarar tjänstförrättande rektorn Gunilla Teir.

Bäst i Svenskfinland var Kotka svenska samskola med 12 studenter på en 13:e plats. Gymnasiet Lärkan i Helsingfors var bäst av de svenska gymnasierna i fjol men var i år näst bäst och 17:e totalt. 131 blir studenter från Lärkan.

Kristinestads gymnasium var trea bland de svenskspråkiga gymnasierna. Gymnasiet är litet och har 34 elever det här läsåret, uppger rektor Teir. Majoriteten, 16 går i ettan, 11 går i tvåan medan 6 treor plus 1 fjärdeårsstuderande tog studenten.

Alla lärarna i skolan utom läraren i finska är behörig.

– Vi har haft ett bra läge vad gäller lärarna i år, säger Teir.

Trots den obehöriga läraren i finska klarade sig vårens abiturienter i Kristinestads gymnasium särskilt bra i just det ämnet.

– Finska har ju gått jättebra. De har haft bra personkemi, säger Teir.

Gymnasierna i Esbo och Helsingfors finns i toppen

Etelä-Tapiolan lukio i Esbo har det högsta medeltalet av alla i de obligatoriska ämnena i vårens studentskrivningar. Etelä-Tapiolan lukio var bäst även i fjol våras.

Näst bäst var Ressun lukio i Helsingfors och trea kom Utsjoen Saamelaiskoulu, som har en student, Ella Rokkonen, som klarade sig utmärkt. Vanligen har skolan en fem sex abiturienter varje år.

– Jag hade inte trott att jag får så här bra papper, säger Rokkonen, som är hemmahörande i Lieksa i Norra Karelen.

I vårens studentskrivningar deltog i vår drygt 40 000 abiturienter. Av dem skrev sex åtta laudatur.

FNB gör senare en egen gymnasiejämförelse där man tar i beaktande elevernas startnivå i gymnasiet.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00