Kristiina Mäkelä: Finländska rekordet räcker inte – jag vill ha mycket mer

Kristiina Mäkeläs tävlingssäsong har bestått av åtta hopp på över 14 meter, två på över 13.64 och två övertramp. Bild: Lehtikuva / Roni Lehti

Kristiina Mäkelä har karriärens bästa säsongstart bakom sig och slog till med sex hopp över 14 meter i förra tävlingen. – Jag är långt ifrån att utnyttja hela min potential och kan bli mycket bättre än det här, säger hon.

Medan många av hennes kolleger, konkurrenter och medtävlare upplevt coronavåren och -sommaren som jobbig och svår med den ständiga osäkerheten, oron och alla de uppskjutna och inställda tävlingarna har Kristiina Mäkelä klarat av att anpassa sig till situationen, lägga om sina planer – och stått för den bästa säsonginledningen i karriären.

– Jag har alltid haft lätt med förändringar och att anpassa mig till nya situationer. Det är klart att den här våren och sommaren fört med sig mängder av utmaningar, berättar hon.

– Det passar min mentalitet med nya utmaningar och förändringar. OS och andra mästerskap är inte allt som gäller. Idrott är så mycket mer än mästerskap, de är höjdpunkterna men huvudgrejen är ändå att nå resultat.

Då man ögnar igenom resultaten från Mäkeläs tävling i sommar är det lätt att se att hon inte påverkats nämnvärt av den försenade säsongstarten, av att OS flyttades framåt med ett år eller att hela framtiden ser rätt osäker ut.

Kristiina Mäkeläs karriär fortsätter åtminstone till OS i Paris 2024. Bild: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Mäkelä inledde säsongen med att hoppa 14.15 i Koski i början av juli. I följande tävling (i Orimattila) stod hon för karriärens bästa serie då samtliga sex hopp bar över 14 meter – det längsta 14.30 (hon hoppade 14.33 i för hård medvind).

– De här tävlingarna visade att jag kan hoppa långt. I Orimattila märkte jag att jag inte behöver göra något magiskt hopp. Mitt nästlängsta hopp där var tillräckligt långt för att vara nytt finländskt rekord om man mäter från mitt avstamp och inte från plankan, säger Mäkelä.

Mätningar har det visat att hoppet var 14.44 långt – fem centimeter längre än Heli Krugers rekordnotering från 2003. Då var hoppet långt från perfekt. Stegen stämde inte riktigt i ansatsen, avstampet var inte det bästa och det är svårt att få misstagen rättade under själva hoppet.

– Det är skönt att veta att det inte behövs något perfekt hopp eller ett mirakel för att slå rekordet, säger hon.

– Det räcker med en rutininsats.

Född: 20 november 1992 i Orimattila.

Klubb: Orimattilan Jymy.

Längd / vikt: 185 cm / 67 kg.

Rekord: 14,31 (utomhus), 14,38 (inomhus).

FM-medaljer (utomhus): Guld 2009, 2011, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, silver 2010, 2012, 2014.

FM-medaljer (inomhus): Guld 2012, 2015, 2016, 2017, 2018, silver 2011, brons 2013.

Tränare: Tuomas Sallinen.

"Det perfekta hoppet finns inte"

Samtidigt som elitidrott handlar om att jaga den perfekta prestationen påminner Mäkelä att det samtidigt ändå är en omöjlighet man jagar.

– Det finns inget perfekt hopp. Det finns alltid något delmoment man kan förbättra och då förbättras också helheten. Samtidigt är det en intressant tanke att tänka på hur det perfekta hoppet skulle vara och hur långt det kunde bära, säger hon.

För Mäkelä har de senaste åren handlat om att utvecklas och som 27-åring är hon i sitt livs form. Samtidigt säger hon själv att hon bara är i början av sin bana som trestegshoppare och att det finns enormt mycket outnyttjad potential i kroppen.

Kristiina Mäkelä säger att samarbetet med tränaren Tuomas Sallinen ska lyfta henne till helt nya nivåer i framtiden. Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari

– Jag har bara haft Tuomas Sallinen som tränare ett par år och jag utvecklas hela tiden. Hela förra säsongen var mer eller mindre en inlärningsperiod och nu gör jag stora framsteg hela tiden. Det känns som om jag blir bättre för varje tävling, säger hon.

– Jag är inte på något sätt färdig som trestegshoppare utan har oerhört mycket kvar att lära mig.

Därför är siktet inte bara inställt på Krugers finländska rekord och OS i Tokyo nästa år utan också på OS i Paris 2024.

– De här hoppen på 14 meter är förstås bra och det är viktigt att ha en jämn bra nivå där jag kontinuerligt hoppar över den gränsen. De riktigt lyckade hoppen kan bli längre då jag har en bra rutinnivå.

– Som idrottare ska man ju pricka in de bästa hoppen i mästerskapen.

Krugers rekord på 14,39 är ingen tvångstanke för Mäkelä trots att hon gärna vill vara alla tiders bästa finländska trestegshoppare.

– Det kommer när det kommer. Samtidigt är det inte bara rekordet jag är ute efter – jag vill ha mer än det.

Rutinhopp räcker för rekord

Säsongens två första tävlingar hade en paus på två veckor mellan sig och i båda tävlingarna hoppade hon fulla sex hopp. Nu skruvas takten upp. På onsdag tävlar hon i Motonet GP-finalen i Alberga, efter det blir det Paavo Nurmi Games och FM-tävlingar i Åbo nästa vecka.

– Det betyder fyra tävlingar (inklusive kval) på elva dagar. De som känner till hur krävande och påfrestande tresteg är förstår säkert att det inte är ett helt friskt upplägg. Men vi har en bra plan för tävlingarna, säger hon.

I klarspråk betyder det att Mäkelä med stor sannolikhet kommer att stå över vissa hoppomgångar i tävlingarna för att spara på kroppen och maximera sina möjligheter att nå bra resultat.

– Vi har en del taktiska lösningar för att klara det. Det beror på dagsformen, på förhållandena och hur kroppen känns, säger hon utan att avslöja planerna tränaren Sallinen och hon själv har.

Vad krävs för att slå Krugers rekord?

– Jag behöver få till en bra rutinprestation där foten träffar plankan bra, där rytmen är bra och där momenten sker avslappnat och lugnt. Märkligare än så behöver det inte vara, säger hon leende.

Mäkelä blev inbjuden till Diamond League-tävlingen i Monaco 14 augusti men tvingades tacka nej på grund av det hektiska tävlingsschemat. Tävlingen arrangeras mitt under pågående FM-tävlingar i Åbo.

Den sista deltävlingen i Motonet GP-serien avgörs i Alberga på onsdagen.

HBL listar några av höjdpunkterna under tävlingskvällen.

100 meter häck damer

Finlands för tillfället hetaste friidrottsstjärna Annimari Korte jagar sin elfte seger i följd och ställs mot bland andra Lotta Harala och nederländaren Eefje Boons i kvällens sista start.

Tresteg damer

Kristiina Mäkelä jagar Heli Krugers finländska rekord och sparras av bland annat Dovile Kilty från Litauen.

200 meter herrar

Samuli Samuelsson har visat upp en fantastisk form i sommar och ställs nu mot hela den inhemska eliten och dessutom EM-femman Luka Janesic från Slovenien.

Slägga herrar

Finlands släggetta Aaron Kangas utmanar VM-sexan Eivind Henriksen från Norge i en tävling som kan bjuda på mycket högklassig underhållning.

800 meter damer

Sara Kuivisto satte nytt inhemskt årsbästa i Kuortane och jagar nu sin notering 2.02,92 med hjälp av en farthållare under det första varvet och irländska junior-EM-medaljören Nadia Power under det andra.

400 meter häck herrar

Jonni Blomqvist har satt personbästa på sex sträckor i sommar och står för en stor utmaning då han har fem konkurrenter med bättre årsbästa på startlinjen. Blir det nytt personbästa för Blomqvist i Alberga igen?

400 meter damer

Viivi Lehikoinen ställs mot Line Kloster och Nora Wold från Norge samt Agata Zupin från Slovenien. Lehikoinen har alla förutsättningar att sätta nytt årsbästa i det tuffa sällskapet.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning