Kristiina Mäkelä efter kanonserien: "Jag vill hoppa 14,50"

Kristiina Mäkelä siktar mot nya längder efter sin imponerande insats i Orimattila. Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari

Efter att ha hoppat över 14 meter i samtliga sex hopp i tävlingen i Orimattila siktar trestegshopparen Kristiina Mäkelä mot nya längder och hon nöjer sig inte med finländskt rekord – hon vill hoppa ännu längre.

Kristiina Mäkelä stod för karriärens bästa tävlingsserie då hon på tisdagen tog hem segern i trestegstävlingen i Orimattila i suverän stil. Mäkeläs hoppserie var imponerande: 14,33 (+3,1 m/s), 14,18, 14,30, 14,19, 14,09 och 14,22. Hennes bästa godkända resultat 14,30 var en förbättring av det egna säsongbästa med 15 centimeter och bara en centimeter kortare än hennes eget utomhusrekord. Inomhus har Mäkelä hoppat 14,38 vilket bara är en centimeter från Heli Koivulas finländska rekord.

"Det finländska rekordet var vad jag var ute efter i tävlingen men det här var bra hopp. Jag vill hoppa fjorton och en halv meter", slår hon fast i friidrottsförbundets pressmeddelande.

Mäkelä sade efter tävlingen att kroppen kändes bra i hoppen men att det trots den fina och jämna serien fanns saker att bättra på.

"Löpningen var inte helt stabil och mot slutet av tävlingen kände jag lite trötthet", säger hon.

Nu väntar en lugnare period för Mäkelä innan det blir mer hektiskt i augusti då hon ska tävla i GP-tävlingarna i Esbo 5.8, Paavo Nurmi Games i Åbo 11.8 och FM-tävlingarna i Åbo 13–16.8.

"Vi får se hur många tävlingar med sex hopp jag kan genomföra", säger Mäkelä.

Kvalgränsen för OS i Tokyo är 14,32.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning