Kristeligt Dagblad: Danska nationalmuseet stryker ordet eskimå från utställning om Grönland

Eskimoglassen i Finland är under lupp efter det amerikanska beslutet att ändra namnet på glassen Eskimo Pie i USA. Foto: Sofia Westerholm/SPT Bild: Sofia Westerholm/SPT

Det amerikanska beslutet att ändra namnet på eskimoglassen och debatten om rasism efter George Floyds död fick bägaren att rinna över. Nu börjar Nationalmuseet i Danmark avlägsna ordet eskimå från sin permanenta utställning.

Nationalmuseet i Danmark inleder arbetet med att avlägsna ordet eskimå från utställningen Eskimåer och Grönland, skriver den danska tidningen Kristeligt Dagblad.

Utställningen har stått mer eller mindre oförändrad sedan 1992.

– Jag tycker att det är pinsamt att det står som det gör. För oss på Nationalmuseet är det inget tvivel om att vi bör ta bort ordet "eskimå" när så många av de människor som bor på det område där utställningens föremål har samlats in uppfattar ordet som nedsättande, säger Martin Applet på Nationalmuseet till Kristeligt Dagblad.

Det har länge funnits en önskan om att ändra utställningstexterna, men frågan aktualiserades i och med namndebatten om eskimoglassen och den debatt om rasism som förstärktes efter mordet på George Floyd i USA.

I juni rapporterades att glassvarumärket Eskimo byter namn i USA. Glasstillverkaren Dreyer's Grand Ice Cream motiverade beslutet med att namnen anses olämpligt och att företaget vill arbeta mot rasdiskriminering.

Froneri som marknadsför glasspinnen Eskimo i Finland utreder om beslutet i USA motiverar ett namnbyte också i Finland. Ursprungligen var det Valio som marknadsförde varumärket Eskimo. 2004 såldes hela glassproduktionen till Nestlé, som in sin tur sålde verksamheten till Froneri Finland 2016.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning