Kristdemokraternas framgång i svenska valet slår experter på fingrarna

Jubel på Kristdemokraternas valvaka på At Six i Stockholm efter det att TV4:s vallokalssiffror presenterats.Bild: TT/Jessica Gow

Stämningen är på topp hos Kristdemokraterna efter att valresultatet ser ut att slå alla experter på fingrarna. Även KD-nestorn Alf Svensson till viss del:– Ja, jag är ju överraskad kanske. Men jag sade ändå i somras att det blir sex procent. Då tittade folk på mig som om jag mist förståndet.

Just runt sex procent ser ut att bli Kristdemokraternas resultat.

Alf Svensson, partiledare för KD mellan 1973 och 2004, fyller 80 år den första oktober. Han har varit aktiv i partiets valrörelse även i år.

– Ja, du vet, man är som en gammal brandhäst som fanns förr. Man hör klockan ringa och spänner musklerna och vill gärna vara med. Jag tycker att det är roligt, och ser det inte som en uppoffring att möta människor ute på gator och torg och få mikrofoner framför näsan.

Formidabel valrörelse

Han är nöjd med hur valrörelsen utvecklat sig.

– Det är naturligtvis väldigt uppmuntrande och roligt, eftersom partiet varit uträknat, inte bara före valet utan i åratal. Och så får vi den här uppgången. Det är roligt för Ebba Busch Thor som gjort en formidabel valrörelse och för alla partiarbetare.

Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson säger att resultatet är bättre än förväntat, om det står sig med drygt 5 400 distrikt räknade.

– Det går väldigt bra för oss. Det är spännande att se hur det går runt om i landet. Jag följer på hemmaplan i Jönköping där vi också ökat. I nästan alla distrikt kommer vi att öka.

Hon såg något sammanbiten ut när det mandatfördelningsmässigt ser ut som att det rödgröna blocket har ett knappt övertag.

– Vi väntar tills det är klart. Sedan ligger våra besked fast. Vi vill rösta bort Löfven och pröva hans stöd, och pröva stödet för Ulf Kristersson. Det är viktigt att riksdagens ledamöter prövar stödet för den regering som ska tillträda.

Den närmaste tiden väntas möten, möten och åter möten.

– Redan i morgon samlas partiledningen, Det handlar både om att förbereda nästa val, Europaparlamentsvalet, och att sätta igång allt som har med partiorganisationen att göra. Mycket förberedelser, samtidigt som vi har en eftervalsanalys att göra. Det blir tuffa dagar, men det är dagar med glädje i botten.

Strax därefter blev det nya spontana jubel när senaste räkningen visade på en helt jämn mandatfördelning.

Nervös

Jakob Forssmed, 1:e vice ordförande för Kristdemokraterna, var väldigt nervös vid början av valvakan. Nu vågar han pusta ut lite grann för det egna partiets del, även om det fortfarande är väldigt jämnt mellan blocken.

– Det ser ut som att vi kommer att få vänta ett tag innan vi ser hur det ser ut mellan blocken. Sedan löser inte det allt om Alliansen blir större än de rödgröna, men det är så klart att det ökar förutsättningarna för en Alliansregering som kan få en reformkraft. Vi får avvakta och se.

TT: Kommer du att kunna sova i natt?

– Vi får se, det är en väldig urladdning det här med valrörelsen. Sova blir det nog inte så mycket, säger han.

Jubel bröt ut redan tidigt på kvällen på Kristdemokraternas valvaka när siffrorna trillade in. Publiken skanderade "Ebba" i kör.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00