Kristdemokraterna vill ha socialtjänster i välfärdsområdets alla kommuner

Kristdemokraternas partisekreterare Asmo Maanselkä (till vänster) och partiets ordförande Sari Essayah presenterade partiets valprogram i välfärdsområdesvalet på tisdagen. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Varje kommun i ett välfärdsområde ska ha en representant i minst en av välfärdsområdets nämnder, kräver Kristdemokraterna.

Kristdemokraterna vill värna om att social- och hälsovårdstjänster erbjuds också i mindre kommuner när de nya välfärdsområdena tar över vården. Partiet lanserade sitt valprogram för det kommande välfärdsområdesvalet på tisdagen.

Kristdemokraterna vill inte att alla social- och hälsotjänster flyttas till de stora städerna i välfärdsområdet. Enligt partiets ordförande Sari Essayah är det viktigt att till exempel socialtjänsterna finns i hemkommunen.

"I många kommuner finns det farhågor att välfärdsområdet ska flytta boende i servicebostäder till andra kommuner i välfärdsområdet där det finns lediga platser", säger Essayah i partiets pressmeddelande.

Kristdemokraterna betonar vikten av att också mindre kommuner får sin röst hörd i beslutsfattandet i välfärdsområdet. Partiet vill att det inrättas flera och mångsidiga nämnder i välfärdsområdet och att varje kommun i området har en representant i minst en nämnd.

Välfärdsområdesvalet arrangeras i januari.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning