Kristdemokraterna skriver inte under Sannfinländarnas misstroendevotum mot justitieministern

Justitieminister Anna-Maja Henriksson bär inte ensamt ansvar för att förberedelserna inför ett kommunalval i pandemitider inte gjordes i god tid, anser Kristdemokraterna. Bild: Jussi Toivanen/Statsrådets kansli

Enligt Kristdemokraterna bär hela regeringen gemensamt ansvar över att hälsosäkra åtgärder för att kunna arrangera kommunalvalet i april inte förbereddes i tid.

Kristdemokraternas riksdagsgrupp anser att hela regeringen Marin är ansvarig för att man inte i god tid förberedde inför att kunna ordna ett coronasäkert kommunalval i april. Däremot skriver partiet inte under det misstroendevotum mot justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) som Sannfinländarna föreslår.

Sannfinländarna meddelade i lördags att partiet tänker föreslå misstroende mot justitieministern på grund av hennes och Justitieministeriets agerade i samband med flytten av kommunalvalet.

Kristdemokraternas riksdagsgrupp anser att regeringen hade haft goda möjligheter att i tid innan valet överlämna olika förslag till riksdagen för att förbättra hälsosäkerheten i samband med valet. Dessutom anser riksdagsgruppen att det slutliga beslutet om att flytta valet borde ha fattats tidigare.

Enligt Kristdemokraterna är det ändå inte Henriksson ensam som bär ansvar för agerandet.

"Hela regeringen försummade förberedelserna inför ett val i pandemitider", skriver partiets riksdagsgrupp i ett pressmeddelande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning