Kristdemokraterna och Samlingspartiet lägger fram interpellation – resultatet av ramförhandlingarna godkänns inte

Regeringens beslut från ramförhandlingarna får skarp kritik från oppositionshåll. Bild: Statsrådets kansli/SPT

Regeringens svåra ramförhandlingar som avslutades förra veckan väcker kraftigt missnöje hos oppositionen. Samlingspartiet och Kristdemokraterna kommer med en gemensam interpellation i frågan.

Både Kristdemokraterna och Samlingspartiet är mycket missnöjda över resultatet av regeringens ramförhandlingar.

Officiellt har Samlingspartiet ännu inte meddelat att partiet kommer med en interpellation i frågan, men partiordförande Petteri Orpo har bekräftat uppgiften i en intervju med Helsingin Sanomat.

På tisdagskvällen meddelar Kristdemokraternas riksdagsgrupp att man kommer att gå med i Samlingspartiets interpellation.

Kristdemokraterna kritiserar regeringen för att man i samband med förhandlingarna inte beslutade om hårdare åtgärder för att minska utgifterna. Enligt partiet var såväl de sysselsättande åtgärderna som de ekonomiska besluten inte tillräckliga.

"Regeringen föreslår att vi ska rädda Finland genom att öka skulden och höja skatterna. Samtidigt blev de mycket efterlängtade sysselsättningsbesluten än en gång ogjorda", skriver partiets riksdagsgrupp i ett pressmeddelande.

Kristdemokraterna anser att det nu är avgörande att höja sysselsättningen och finna lösningar för att stärka finländarnas köpkraft. Centrala åtgärder för detta vore enligt partiet bland annat att främja för fler lokala avtal, förnya socialskyddet och utvidga den inkomstrelaterade dagpenningen.

"Det är ohållbart att Marins regering tänker lämna åt kommande regeringar att besluta om alla de centrala ekonomiska och sysselsättande åtgärderna, och även åt kommande generationer att betala de enorma skulderna", skriver Kristdemokraternas riksdagsgrupp.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning