Kristdemokraterna och De blå gör gemensam grupp i Helsingfors

Kristdemokraternas Mika Ebeling och De blås Sampo Terho. Bild: Lehtikuva

Kristdemokraterna och Blå framtid bildar gemensam grupp, och motiverar det med att bli en motvikt mot den "rödgröna ideologiska politiken".

Kristdemokraterna och Blå framtid kommer att ingå valförbund i Helsingfors inför kommunalvalet 2021, och slår dessutom samman sina fullmäktigegrupper. Partierna kommer ändå att ha sina egna respektive valprogram.

I Helsingfors stadsfullmäktige sitter Mika Ebeling (KD) och Sampo Terho (Blå) som ordinarie fullmäktigeledamöter för respektive parti.

Ebeling är gruppordförande för den sammanslagna gruppen.

"För Kristdemokraterna är de blå, som har en kristligt social värdegrund, en naturlig allierad. Vi anser att balansen mellan människors rättigheter och ansvar är viktig. Människor ska bära ansvar för sitt liv, men vi ska inte lämna dem som behöver hjälp till sitt öde", skriver Ebeling i ett pressmeddelande.

Till gruppen tillhör också partiernas suppleanter att tillhöra gruppen, det vill säga Toni Ahva (Blå), Mauri Venemies (KD) och Tuulikki Vuorinen (KD).

Toni Ahva är gruppens vice ordförande. Ahva uppger att den gemensamma gruppen ska driva trygghetsfrågor, familjefrågor, och företagares och närståendevårdares intressen.

Tidigare hade den blå gruppen två mandat, men då Jussi Niinistö slutade och blev kommundirektör i Kannus kom ersättaren Matias Turkkila in, som är Sannfinländare. De blå hoppade av Sannfinländarna efter det förra kommunalvalet 2017.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning