Krista Siegfrids programleder ny tv-underhållning

Krista Siegfrids tv-karriär rullar på med ett nytt programledaruppdrag. Bild: Tuomas Marttila

Åtminstone deltagarna verkar ha kul i Krista Siegfrids nya musikaliska gameshow Anna sen soida.

Anna sen soida sänds i TV5 söndagar kl. 21.00, repris Frii torsdagar kl. 19.00 och fredag kl. 21.00.

När det gäller format-tv borde man egentligen dela upp kritiken i två aspekter: hur bra formatet i sig fungerar, och hur lyckad versionen av det är.

TV5 lanserar i dag den nya musikaliska gameshowen Anna sen soida som bygger på det internationellt formatet Cue the music – i Sverige har det sänts i SVT där det hette Gissa låten. Det går kort och gott ut på att två trepersonerslag tävlar i att gissa låtar, och väljer rätt alternativ inte genom att som vanligt trycka på en knapp utan i stället stampa på rätt symbol på ett golv som fungerar som en sorts jättelik pekskärm. Som format är det med andra ord enkelt och innehåller inga stora och dramatiska spänningsmoment – mest spänning får man måhända om man laddar ner den gratisapp med vilken man kan tävla mot deltagarna i programmet. Underhållningsvärdet handlar i stället om stämningen i studion och energin hos deltagarna.

Att döma av första avsnittet lyckas den finska versionen leva upp till ambitionerna. Alla i studion verkar taggade och uppvarvade till max: lagledarna Arja Koriseva som tävlar med Olli Herman och Jarkko Tamminen samt Ali Jahangiri i vars lag ingår Paula Koivuniemi och Brädi. Efter lite initial nervositet släpper också programledaren Krista Siegfrids loss. För henne finns här inga stora marginaler att sätta sin egen prägel på programmet – i motsats till exempelvis UMK som Siegfrids i år programleder för tredje året i rad. Det skulle inte förvåna ifall det generiska manuset är en direktöversättning av originalformatets.

Programmet är med andra ord den uppsluppna tv-lek det är tänkt att vara. DJ Mista S spelar upp låtarna och deltagarna hoppar och skuttar runt på golvet. Det dansas till musiken och Siegfrids springer fram och high fivear dem som har rätt. Reggaemusikern Jukka Poika dyker upp som gästartist och drar en låt. Hyfsad stämning med andra ord, men slår man 100 000-strecket i tittarsiffror får man vara nöjd.

Malin Slotte TV-redaktör