Krista Mikkonen: "USA:s utträde ur Parisavtalet innebär att vi andra måste öka samarbetet ytterligare"

Krista Mikkonen beklagar USA:s beslut. Bild: Vesa Moilanen/LEHTIKUVA

USA meddelade på måndagskvällen att man tänker lämna det internationella klimatavtalet. Miljö- och klimatminister Krista Mikkonen beklagar beslutet.

EU står fast vid Parisavtalet.

– Världen kan också i fortsättningen räkna med att Europa visar globalt ledarskap i kampen mot klimatförändringen, säger miljö- och klimatminister Krista Mikkonen (Gröna) i ett pressmeddelande av Miljöministeriet.

Hon säger också att beslutet innebär att samarbetet mellan övriga länder måste stärkas ytterligare.

– Vi kommer att fortsätta arbeta med delstater, städer och civilsamhället i USA när det gäller att stödja klimatåtgärder, säger Mikkonen.

USA deltar i Madridmötet

Parterna i Parisavtalet möts nästa gång under FN:s klimatkonferens i Madrid 2-13 december. USA kommer troligtvis delta i vanlig ordning.

Outi Honkatukia, Finlands chefsförhandlare i klimatfrågor, kommenterar USA:s deltagande i pressmeddelandet.

– Det är viktigt för USA att delta i förhandlingarna så att de kan ansluta sig på nytt senare. De byter nu status från part till observatör, säger hon.

Honkatukia påminner också om att USA:s utträde ur Parisavtalet träder i kraft tidigast i november 2020, dagen efter att landet håller presidentval.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning