Kiuru: Alla finländare över 12 år kan få en tredje vaccindos

Familje- och omsorgsministern Krista Kiuru tycker att Finland måste prioritera sina egna medborgare när det gäller coronavaccination. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Enligt familje- och omsorgsministern Krista Kiuru kan Finland inte prioritera andra medborgare framför sina egna.

Familje- och omsorgsministern Krista Kiuru (SDP) säger att Finland redan förberett sig på att ge alla medborgare över 12 år en tredje dos av coronavaccinet.

– Vi har kapacitet att vaccinera hela vår befolkning en tredje gång om det skulle behövas, sa Kiuru i Yle-programmet Morgonettan i morse.

Samtidigt medger hon att experternas bedömning av läget kommer vara avgörande för hur många som får en tredje dos.

Institutet för hälsa och välfärd THL gav under fredagen grönt ljus för kommunerna att påbörja en tredje vaccinationsrunda. Till en början prioriteras vårdpersonal och personer med nedsatt immunförsvar.

"Vi måste prioritera våra egna"

Samtidigt som västerländska länder börjar fundera på att ge sin befolkning en tredje dos råder det brist på vaccin i till exempel Afrika.

Världshälsoorganisationen WHO anser att rikare länder borde donera vaccindoser till de fattigare i stället för att vaccinera sina egna medborgare en tredje gång.

Krista Kiuru poängterar att vi i Finland måste prioritera våra egna medborgare i första hand.

– Visst ligger det i vårt intresse att även andra länders befolkning vaccineras. Men vi kan inte prioritera dem framför våra egna. Min uppgift är att skydda finländarna, säger hon.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning